Danas je u Zagrebu  ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat uručio općinskom načelniku Općine Čepin Draženu Tonkovcu Odluku o sufinanciranju projekta izgradnje prometne i komunalne infrastrukture gospodarske zone Čepin vrijednog više od 13 milijuna kuna! Uručeno je ukupno 46 odluka o sufinanciranju za Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona. Ukupna vrijednost projekata iznosi 425,3 milijuna kuna, za koje bespovratna sredstva iznose 268,6 milijuna kuna. Projekti će se provoditi na području 19 županija.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje prometne i komunalne infrastrukture gospodarske zone Čepin iznosi 13.346.130,48 kuna. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sufinancirat će ovaj projekt u iznosu 7.129.013,78 kn.

Glavne aktivnosti predviđene projektom su izgradnja poduzetničke infrastrukture koja će se prostirati na ukupno 23 ha (kompletno izgrađena infrastruktura oborinske i kanalizacijske odvodnje, elektrorazvodi, prometnice)

U Zonu je do sada uloženo 1.500.000,00 kuna u odvodnju i vodu gdje su 80% radova izvele Hrvatske vode, a 20% tvrtka Urednost d.o.o iz Čepina.

Za izgradnju elektroenergetske mreže s ukupnom priključnom snagom od 922.08 kW, HEP-u je već isplaćeno gotovo 1.500.000,00 kuna.

Uskoro kreću i radovi na izgradnji plinovoda u Zoni, a investitor izgradnje je HEP Plin.

Odlična prometna povezanost prednost je ove Zone koja se nalazi u neposrednoj blizini Osijeka. Na manje od 2 kilometra od zone ulaz je na autocestu 5C Budimpešta – Sarajevo – Ploče. Zona je u blizini cestovnog koridora X odnosno autoceste Zagreb – Beograd, neposredno je uz državnu cesta D7 koja spaja Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu, a blizu je i zračne luke Osijek.

U zoni će biti smješteno i reciklažno dvorište, za koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ranije donijelo Odluku o financiranju za projektni prijedlog „Izgradnja reciklažnog dvorišta u cilju smanjenja divljih odlagališta i količine miješanog otpada u Općini Čepin“. Ovom odlukom o financiranju 84,99% prihvatljivih troškova projekta iz Kohezijskog fonda odobreno je ukupno 2.636.131,80 kn za izgradnju reciklažnog dvorišta u Općini Čepin.

U postupku je i projektiranje agroinkubatora  koji će sadržavati sve potrebno za čuvanje i preradu poljoprivrednih proizvoda –  od malih  hladnjača do preradbenih pogona.