Turizam i manifestacije

SMJEŠTAJNI KAPACITETI
Na području općine Čepin, turizam je u svom dosadašnjem razvoju zabilježio određeni razvoj, valorizirajući povoljan prometni položaj, te razvijajući kapacitete namijenjene potrebama tranzitnih turista. Na području naselja Čepin, u okviru građevinskog područja, izgrađen je hotel (4 zvjezdice) s ukupno 14 luksuzno uređenih i udobnih soba, sa visokokvalitenim krevetima koje sadrže sve za ugodan noćni san. Dolazite li poslovno ili na odmor, Zelenkrov Vam nudi visoke standarde kvalitete i usluge.

U navedenom hotelu, nalazi se ukupno 370 sjedećih mjesta na otvorenom dijelu (terasi i restoranu). Hotel Zelenkrov sa svojom kavanom, restoranom te kongresno-banketnom dvoranom čine idealno mjesto, bilo da se radi o poslovnim sastancima ili prigodnim domjencima, a sve uz vrhunsku i efikasnu uslugu. Od pratećih sadržaja, u sastavu objekata nalaze se parkirališni prostori (150 mjesta uz hotel ”Zelenkrov”), te sportski i rekreacijski sadržaji u neposrednoj blizini.

Uz navedeni objekt u općinskom centru, koji uz smještajne, imaju i ugostiteljsku ponudu, na ostalom području Općine zastupljena je ponuda manjih ugostiteljskih kapaciteta (restorana, kavića, fast food objekata).

Hotel Zelenkov je smješten na izlasku iz Čepina prema Osijeku, (5 minuta od centra Osijeka) prije skretanja na čepinsku zaobilaznicu.

LOV I RIBOLOV
Dio sportsko-turističke ponude u Čepinu je svakako i Lov i Ribolov. U Općini Čepin su aktivna četiri lovačka društva (Lovačko društvo Čepin, Lovačko društvo Jastreb, Lovačko društvo Zec i Lovačko društvo Lisica) te tri ribičke udruge ŠRD Čepin (športsko ribolovno društvo), RU HRB Čepin “Šaran” i UŠR RVIBDR (udruga športskih ribolovaca – ratnih vojnih invalida i branitelja domovinskog rata – Čepin).

Prostor Općine, po svojim prirodnim osobinama kvalitetan je za lov i lovno gospodarstvo. U njemu su dijelovi deset zajedničkih lovišta (podaci iz 1977 godine).

Zajednička lovišta Općine su:

  • Zajedničko otvoreno lovište br. 22.
  • Zajedničko otvoreno lovište br. 23.
  • Zajedničko otvoreno lovište br. 24.
  • Zajedničko otvoreno lovište br. 27.
  • Zajedničko otvoreno lovište br. 11.
  • Zajedničko otvoreno lovište br. 20.
  • Zajedničko otvoreno lovište br. 21.
  • Zajedničko otvoreno lovište br. 25.
  • Zajedničko otvoreno lovište br. 26.
  • Zajedničko otvoreno lovište br. 80.

Pri tome je važno naglasiti da samo prva četiri lovišta imaju veću površinu unutar granica Općine dok su drugih šest samo malim, dijelom prisutni u površini Općine.

RU HRB Čepin “Šaran” u svom konceptualnom smislu, ali i statutu ima za cilj razvoj kontinentalnog turizma s naglaskom na ribolovni turizam kao užu specijalnost. Udruga je aktivna na ribnjacima Stoppeldorf.

Športsko ribolovni turizam i športski ribolov od 1995 godine u Općini Čepin počinje sa osnivanjem ŠRD Čepina. Time i uređenjem svih voda u našoj Općini i županiji Osječko-baranjskoj. Sada ponuda ribolovcima iz Hrvatske i Europskih država u našoj Općini postaje sve zanimljivija i u 2010 godini.

 

UTVRDA KOROĐGRAD (KOLOĐVAR)
Zidine tj. Korođgrad ili Kolođvar podigla je obitelj Korogy na mjestu rimske utvrde, kako smatraju povjesničari, oko 1250. g., kao obranu od najezde Tatara. Sama tvrđava Korog u spisima se spominje 1290. g. Utvrda je kao sojenica od tvrdog građevinskog materijala sagrađena na sjeveroistočnom dijelu korogyvarskog rita – poznate depresije koja se smjestila između Čepina, Vuke, Dopsina, Hrastina i Ernestinova.

Tlocrt kule je kružan, s promjerom oko 40m, u središtu utvrđenog dijela je otvoreni dvorišni prostor na kojemu se nalaze ostaci četverokutne porušene kule, što upućuje na zaključak da se ispod ove pozornice nije nalazila jama s lavovima. U 17. st utvrda se spominje kao Dirutum castellum Korogyvar, što se odnosi na vrstu utvrde, a znači grad u močvari. Uzevši to u obzir, on je specifičan i jedinstven primjer utvrde u hrvatskim krajevima, s obzirom na poseban sustav gradnje na hrastovim štapovima, koji su slagani unakrsno na močvarnoj podlozi.

Kako je to područje melioracijom isušeno, Zidine su se našle na uzvisini. Kada su Turci 1526. g. osvojili Osijek, Kolođvar je razrušen i napušten. Iz toga vremena o njemu ne postoje nikakvi podaci i od tada više nije obnavljan.

OBNOVA KOLOĐVARA
U pripremi je projekt revitalizacije tog povijesnog lokaliteta, povijesnog spomenika iz 1258. godine koji se nalazi na području katastarskih čestica Čepin i Ivanovac. Taj je lokalitet, odnosno kameni ostaci pod zaštitom, u svojstvu spomenika kulture. Prevdiđa se naime, edukativno-turistički perivoj, šetnica, izletište sa sjenicama i roštiljima, dječja igrališta, mobilne pozornice za održavanje koncerata i drugih manifestacija, teren za sport i igru te parkiralište.

Spomenimo da je na toj lokaciji poprilično posebice živo u proljeće i ljeti kada se okupljaju stanovnici okolnih i udaljenijih mjesta. To je mjesto “rezervirano” za izletnike i proslave Međunarodnog dana rada, koncerte, za kampiranje, a u blizini je i ribička oaza jednog od čepinskih ribolovnih društva koje je mnogo uložilo u uređenje obližnjeg bajera i prostora. Svrha projekta je unapređivanje lokalne zajednice aktiviranjem povijesnog identiteta u sadašnjosti, obogaćivanje lokane turističke ponude i prenošenje kulturnih vrijednosti u budućnost.

Trenkovo zlato
O zaboravljenome gradu kruži legenda da se za punog Mjeseca može čuti siktanje zmija i sablastan smijeh, a često i krik od kojega se svim živim bićima ledi krv u žilama. Pučka predaja govori da je navodno Filip Korođ pobjegao s Kolođvara, jer su ga opsjedale močvarne zmije. On je navodno zazidao svoju kćer u zmijsku kulu da mu čuva blago, koje nije mogao ponijeti, a ona se pretvorila u poludjevojku-poluzmiju koja je pjesmama dozivala djecu i gušila ih dugom kosom te proždirala. Jedna od legendi govori i da je barun Franjo Trenk zlato pohranio u zmijsku kulu gdje se možda i danas krije.

Srednjovjekovnu utvrdu Kolođvar Općina Čepin vidi kao potencijal za razvoj turizma pa je pokrenula proces restauracije ostataka te građevine. Korake prema tom cilju ubrzat će, smatraju u općinskoj upravi, sredstva iz fondova EU-a koja su odobrena za tu namjenu.

Sporazumom u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” s ministricom regionalog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem Općina Čepin je pokrenula proces restauracije ostataka te građevine. Korake prema tom cilju ubrzat će, smatraju u općinskoj upravi, sredstva iz fondova EU-a koja su odobrena za tu namjenu.

– Urbanoj aglomeraciji Osijek dodijeljeno je nešto manje od 40 milijuna eura, a sredstva su namijenjena za projekte poslovne infrastrukture, kulturne baštine u funkciji razvoja turizma, urbane mobilnosti, toplinarstva, zapošljavanja, skrbi o ranjivim skupinama građana i drugim projektima od značaja za Grad Osijek te partnerske gradove i općine. Ponosni smo što je potpredsjednik Partnerskog vijeća Urbane aglomeracije Osijek Ivan Žeravica, zamjenik načelnika Općine Čepin, a kroz ovaj program Općini Čepin odobreno je 250.000 eura za izradu projektne dokumentacije potrebne za obnovu i restauraciju tvrđave Kolođvar – izjavio je općinski načelnik općine Čepin, Dražen Tonkovac.

 

MANIFESTACIJE U OPĆINI ČEPIN

POKLADNO JAHANJE
(veljača, pred korizmu)

Oživljavanje tradicijskih pokladnih običaja gdje konjanici iz Čepina i okolnih općina obilaze mjesto na konjima, odjeveni u narodne nošnje. Navečer se organizira zabava za sudionike i goste.

ČEPINSKO ČIJALO
(veljača, pred korizmu)

Oživljavanje tradicijskih običaja vezanih uz korizmu i zimski period. Organizator je KUD I. K. Adamović uz gostovanje KUD-ova iz drugih sredina; priređuje se i zabava za goste i sudionike.

DJEČJI MASKEMBAL
(pred korizmu)

Zabavna manifestacija za najmlađe.

DAN OPĆINE ČEPIN
(svibanj, lipanj (Sveto Trojstvo)

Crkveni god u najstarijoj čepinskoj župi, ujedno i dan općine Čepin. Polaganje vijenaca na spomen obilježju, svečani prijem i dodjela priznanja. Mimohod do crkve i program na otvorenom.

VOŽNJA DVOPREGA
(zadnji vikend u rujnu)

Konjički klub organizira natjecanje u vožnji dvoprega, uz prigodan zabavni program.

MEMORIJALNI NOGOMETNI TURNIR „ČEPINSKI BRANITELJ“
(početkom kolovoza)

NK Čepin organizira memorijalni turnir u spomen na hrvatske branitelje.

DANI POLJA SUNCOKRETA
(sredinom rujna)

Tvrtka Novi agrar organizira kulturno – gospodarsku manifestaciju s ciljem predstavljanja svoje djelatnosti, kao i novih sorti suncokreta.

TRČANJEM DO ZDRAVLJA
(svibanj)

Organizira se natjecanje u trčanju djece predškolskog i osmoškolskog uzrasta, po uzrastima i spolu.

ČEPINSKI SUNCOKRETI
(zadnji vikend u rujnu)

Kulturno zabavna manifestacija uz nastupe KUD-ova iz zemlje i inozemstva, prikaz tradicijskih običaja i bogatu gastro ponudu.

LIKOVNA KOLONIJA
(početak rujna)

Likovna kolonija uz sudjelovanje slikara iz Čepina i cijele regije u urganizaciji Likovne udruge Čepin.

USKRŠNJE IGRE
(subota prije Uskrsa)

Manifestacija namijenjena najmlađima osnovnoškolskog uzrasta.

BOŽIĆNI SAJAM
(tjedan prije Božića)

Kulturno-zabavna manifestacija uz bogatu gastronomsku ponudu. Humanitarne aktivnosti brojnih udruga.

SVETI NIKOLA U ČEPINU
(početak prosinca)

Humanitarno zabavna manifestacija namijenjena najmlađima uz podjelu poklon paketića.

SVETI NIKO SVJETOM ŠETA /ČEPINSKI MARTINCI/
(početak prosinca)

Humanitarno zabavna manifestacija namijenjena najmlađima uz podjelu poklon paketića.

POKLADNO SIJELO /ČEPINSKI MARTINCI/
(veljača, pred korizmu)

Tradicijsko, zabavna manifestacija uz bogatu gastro ponudu.

KUKURUZIJADA /ČEPINSKI MARTINCI/
(početak kolovoza)

Tradicijsko, gastronomska manifestacija na otvorenom uz sudjelovanje KUD-ova iz Hrvatske.