Osnovne informacije

Načelnik općine Čepin: Dražen Tonkovac
Zamjenici načelnika općine Čepin: Ivan Žeravica i Mateja Kalajžić
Zemljopisne Koordinate: 45°31′N 18°34′E
Osnivanje općine: 29. travnja 1993. godine
Broj stanovnika u općini Čepin: 11.571 (popis iz 2011 godine)

Čepin je smješten u mikroregiji Dravsko-dunavske nizine istočnohrvatske ravnice, 10 km jugozapadno od grada Osijeka Najveće je naselje u Republici Hrvatskoj s površinom od 64,73 km². U 2008. godini, po neslužbenom popisu ima 10.500 stanovnika. Mjesto je središte Općine Čepin, osnovane 29. travnja 1993. godine, i po broju stanovnika najveća je i općina, koja je treća po veličini jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji. (Načelnici Općine Čepin od 1993. do 2013. su: Miron Mioč, Slavko Barišić, Josip Sić, Dražen Arnold i Dražen Tonkovac).

Općinu Čepin čine mjesta Čepin, Beketinci, Čepinski Martinci, Čokadinci i Livana.

Za kapitalne objekte i infrastrukturu izdvajaju se golema novčana sredstva pa su stanovnicima Čepina širom otvorena vrata prema Europi i to najviše novoizgrađenom Zapadnom zaobilaznicom koja je smanjila tranzitni promet kroz samo naselje, a zadnjim projektom Općina Čepin se povezala izravno na cestovni paneuropski Koridor 5C – suvremeni prometni spoj od Balitka do Jadranskog mora.

Prosječna stopa godišnjeg rasta stanovništva Čepina u posljednjem desetljeću 20. stoljeća je 0,83%, a prosječna gustoća naseljenosti je 146 stanovnika na jedan km². Samo mjesto Čepin je 2011. godine, po posljednjem službenom popisu objavljenom 2011. godine, imalo 9.463 žitelja koji su živjeli u 3904 domaćinstava; žena je 51,1%, a muškaraca 48,9%. Po starosnoj dobi 26,8% je mlado stanovništvo, 56,6% zrelo, a 16,4% staro.

Po gospodarskoj strukturi 4.184 stanovnika je aktivno, i to 11,3% u primarnom sektoru, 25,9% u sekundarnom i 62,8% u tercijarnom sektoru. Gospodarska osnova je poljodjeljstvo usmjereno prema okrupnjavanju obiteljskih gospodarstava. Sve veći gospodarski značaj imaju i gljivarstvo, stočarstvo, stočarske farme, mljekare, ali i prehrambena industrija (Tvornica ulja Čepin), građevinarstvo, metalna galanterija, plastika i proizvodi od plastike, trgovina, ugostiteljstvo, promet (prijevoz putnika i robe), turizam (motel i hotel, lov i ribolov), obrti (autoprijevoz, vodoinstalaterski, limarski, cvjećarnice, pekarski, frizerski, informatički i drugi). Tu je i radarski centar Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U završnoj je fazi izrada detaljnog plana uređenja Poslovno-industrijske zone Čepin, koja bi se zemljopisno nalazila na prostoru između čepinske obilaznice – Čepina – južne zaobilaznice Osijeka i Koridora 5C koji će cestom i željeznicom povezati Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, odnosno sjever Europe sve do Jadranskog mora. Kroz mjesto prolazi kanalizacijski kolektor i magistralni cjevovod koji će uskoro pripojiti Čepince na osječki vodoopskrbni sustav. Također aktualni su radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže na području Čepina.

U svojoj dugoj i prebogatoj povijesti mjesto Čepin je i multinacionalna sredina koja je tu narodnosnu raznolikost zadržala sve do današnjih dana. Po posljednjem popisu u narodnosnom sastavu stanovništva prevladavaju Hrvati (92,32%), a ostali su Srbi (4,84%), Mađari (0,24%), Nijemci (0,19%), Slovaci (0,19%), Crnogorci (0,08%), Bošnjaci (0,05%), i drugi narodi. Po vjeri katolika je 91,35%, pravoslavnih 5,29%, muslimana 0,11% i drugi.

U mjestu su ambulante opće i stomatološke medicine Doma zdravlja Osijek, privatne ordinacije opće i stomatološke medicine, Dom za starije i nemoćne osobe, veterinarska ambulanta Veterinarske stanice Osijek, poljoprivredne ljekarne, biljna ljekarna, privatne ljekarne, općinska uprava, matični ured, policijska postaja, poštanski ured, komunalno poduzeće “Urednost”, autoškole, benzinska postaja.