Vatrogastvo

JAVNA VATROGASNA POSTROJBA ČEPIN

Kralja Zvonimira 105
31431 Čepin
Telefon: 031 327-193
Dojava požara: 193
Zapovjednik:
 Tomislav Nađ
Zamjenik zapovjednika: Saša Stojanović

 

DVD BEKETINCI
Beketinci, Čepinska 51
Telefon: Petar Zdravčević
031 389 133, 091 440 9183

 

DVD ČEPIN

Puni naziv društva: Dobrovoljno vatrogasno društvo Čepin
Skraćeni naziv: DVD Čepin
Adresa društva: Čepin, Kralja Zvonimira 105
Telefon/Telefax: 031 381-323
Predsjednik: Ivan Nađ – 091 381 3231
Zapovjednik: Stjepan Nađ – 091 381 3232
E-mail:
 dvdcepin@gmail.com
Web: www.dvdcepin.hr
Matični broj: 3399559

O društvu:

OSNIVANJE DVD-a ČEPIN

Tijekom 1887. godine napredni mještani Čepina su se dogovorili da osnuju dobrovoljnu vatrogasnu četu (DVČ) jer se pojedinac ne može sam boriti protiv vatrene stihije. Zahtjev za osnivanje društva s pravilima upućen je Poglavarstvu 28. rujna. 1887. što je odobrila Kraljevska hrvatsko-slavonsko-dalmatinska zemaljska vlada u Zagrebu. Na odobrenje se čekalo gotovo godinu dana, do 02. kolovoza 1888. godine. Zaslužni su bili Nikola Sekulić, općinski bilježnik, Milan Đurđević, bankovni službenik i učitelj Ferdo Raušenberger.
Prvu upravu su činili istaknuti članovi: predsjednik Antun Kralik stariji, zapovjednik Dragutin Cebek i tajnik Andrija  Jačka.

OMASOVLJENJE DRUŠTVA

Glavni problem je bio omasoviti Društvo koje se godinama održavalo uz materijalnu pomoć imućnijih seljaka, veleposjednika i zanatlija Čepina i okolice. Za 4 godine (1892.) Društvo broji 29 članova. Osnovali su Gasilački zbor sa zadacima da se brine o nabavci sprava  i opreme za gašenje te obuci vatrogasaca.

Prvi Gasilački zbor činili su:
1. Adam Scheidler, zapovjednik
2. Stjepan Dornjak, rojnik
3. Franjo Jahn, rojnik
4. Ivan Vidaković, radnik
5. Andrija Himelreich
6. Nikola Pavošević, radnik.

OPREMA I IZGRADNJA

Kada je nabavljen veći dio opreme, za 15-tak godina krenulo se u akciju prikupljanja sredstava za izgradnju Vatrogasnog doma koji je sagrađen 1906. g. isključivo dobrovoljnim radom vatrogasaca poslije radnog vremena. Tada su pojedini članovi stavljali svoju kuću pod hipoteku (kao npr. Ivan Zamečnik) kako bi Društvo dobilo kredit za izgradnju Vatrogasnog doma. Dom je imao kolnicu i stan za podvornika. Nabavljena je i nova tehnička oprema.

Trubač Antun Urlich i Nikola Nikolić daju prijedlog za osnivanje limene glazbe (1906.).
Društvo je bilo aktivno sve do Prvog svjetskog rata. Odmah poslije rata stari članovi obnavljaju Društvo s mlađima i nastavljaju rad.

Novu upravu društva čine:
1. Josip Lendvaj, predsjednik
2. Ivan Zamečnik, zapovjednik
3. Franjo Šariri, tajnik
4. Ivan Komaljero, spremištar.

Prva zastava je izrađena 1923. g. Kako je bila slikana, izrada je bila vrlo skupa tako da društvo nije moglo samo financirati njezinu izradu. Zato je postojala tradicija otkupa zlatnih čavala , tj. novčane pomoći društvu. (zlatni čavli su mali mesingani grbovi s urezanim imenima darovatelja)

Većinom su to bili DVD-ovi iz okolnih mjesta i pojedine velikaške obitelji – kao npr. Knobloch. Za uzvrat su upisani u grb na koplju i tako ostaju u trajnom zapisu da su financirali zastavu. Pri posveti zastave Vatrogasno društvo određuje za kumu zastave Helenu Knobloch koja tada dariva lentu zastave. Ona je kuma proslave 45. obljetnice postojanja vatrogasnog društva i poklanja obnovljenu lentu za zastavu (1933. g.). Posveta obnovljene lente zastave bila je ponovo 4. svibnja 1937.g.

U rad Društva vatrogasci uključuju sve čepinske obrtnike, imućnije seljake i veleposjednike koji su novčano pomogli gradnju velike vatrogasne dvorane s pozornicom (1926.). 13. rujna 1931. svečano je blagoslovljena i otvorena vatrogasna dvorane u Čepinu uz Vatrogasni dom. Tom prigodom je tadašnji župnik Mijo Živko održao govor o povijesti Društva (43 godine postojanja).

Uz ovaj nadnevak vezani su još neki događaji. Prema zapisu tadašnjeg čepinskog župnika Mije Živka 1930. počinje dogradnja Vatrogasnog doma u Čepinu. Sagrađena je mala dvorana i župnik pomišlja na otvaranje čitaonice u Vatrogasnom domu kako bi svatko od mještana ”našao zabavu”.

Sam župnik napisao je Pravila za novu čitaonicu i poslao pismenu zamolbu u Zagreb 7. ožujka 1930. g. Banskoj upravi na odobrenje.
Protiv otvaranja čitaonice bili su općinski bilježnik i načelnik. Slali su u Zagreb popratnicu  da se ne odobre Pravila. Domaći župnik Mijo Živko blagoslovio je 13. rujna 1931. svečano otvorenje Vatrogasnog doma u Čepinu, te ujedno i otvaranje čitaonice u Vatrogasnom domu. (Župska spomenica iz 1930./31. godine).

Iako se ni najstariji mještani ne sjećaju da je ikada proradila čitaonica u Vatrogasnom domu,  te se činilo da je sve ostalo samo na papiru i dobrim željama, povjesničari OŠ Vladimir Nazor pronašli su u Zapisnicima DVD-a uz pomoć zapovjednika Stjepana Nađa da je i postojala i djelovala vatrogasna čitaonica. Čak su mogli posuđivati knjige i mještani Čepina. Članovi su donosili i svoje osobne novine te zajedno čitali u Društvu. Zabilježeni su i nazivi novina koje su se čitale: Hrvatski list (Zamečnik donosio), Evolucija, Napredni gospodar, Napredak, Vreme…

Od današnjeg zapovjednika DVD-a Čepin, Stjepana Nađa, saznali smo da su i pojedinci mještani pomagali izgradnju. Prema Zapisniku Jakob Mak je poklonio ciglu u vrijednosti 50 dinara za izgradnju strojarnice. Jedan dio sredstava je davala općina, a u zapisu od 30. listopada 1932. stoji da je velika dvorana izgrađena zajmom na 5 godina, bez kamata, od članova Vatrogasnog društva.

1932. g. nabavljena je sva oprema za prikazivanje filmova, te 20 klupa za salu. Društvo je nastavilo organizirati  zabave i plesove (od 1920.). Svirala je vatrogasna limena glazba. Kino, zabave i plesovi donosili su društvu solidan prihod od ulaznica. U 50-oj godini postojanja Društva sagrađen je drveni toranj za promatranje okolice  (1938. g.) koji je izgorio nakon Drugog svjetskog rata pa je sazidan današnji toranj.