„Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, novi je projekt Općine Čepin, koji je početkom ove godine prijavljen na natječaj raspisan iz programa Europa za građane, odnosno na mjeru 2.1. Bratimljenja Općina i gradova. 40 projektnih prijedloga iz cijele Hrvatske je pristiglo na ovaj natječaj, međutim samo njih 5 je odobreno, a među njima se našla i Općina Čepin na što smo iznimno ponosni. Općini Čepin odobrena su sredstva u iznosu od 14 615 Eura, kako bi 86 ljudi poveli u Herceg Novi radi razmjene iskustava i ostvarivanja buduće suradnje s njihovom Općinom.

Projekt bratimljenja prvi put se pojavljuje nakon 1945. godine kada se Europa našla razjedinjenom kao posljedica drugog svjetskog rata. Tada su načelnici i gradonačelnici u suradnji s građanima bili odlučniji no ikada okupiti građane različitih kultura i upravo na tim njihovim različitostima ih ponovo povezati. Ciljevi ovakvih projekata su podizanje svijesti svih građana Europske Unije o pripadnosti zajednici jednakih vrijednosti, te podizanje svijesti više od 500 milijuna stanovnika Europske unije o njihovoj ulozi u razvoju Europske unije.

Jedan od uvjeta ovoga natječaja je bio taj da se povežu najmanje 2 partnera/zemlje, od kojih najmanje jedna treba biti država članica Europske Unije. Stoga se Općinska Uprava na čelu s načelnikom Draženom Tonkovcem odlučila dati priliku zemlji koja još uvijek nije članica Europske Unije, odnosno Crnoj Gori, točnije Opštini Herceg Novi.

Ideja na kojoj se zasniva ovaj projekt leži u obnovi prijateljstva s Općinom Herceg Novi, s kojom se Čepin još davne 1965. godine pobratimio, kada je bio još pod sastavom grada Osijeka. Dakle ovo je obnova starog prijateljstva, a kulminirat će od 17. do 20. rujna, kada će tijekom četverodnevnog posjeta dionici lokalne zajednice – predstavnici naše općine, lokalni poduzetnici, proizvođači, članovi udruga te KUD Ivan Kapistran Adamović – posjetiti crnogorsku općinu na obalama Jadranskog mora – otkriva zamjenica načelnika Mateja Kalajžić, napominjući kako je ovaj posjet početak jednog novog prijateljstva i suradnje.

Broj projekta: 601420-CITIZ-1-2018-1-HR-CITIZ-TT