Jednog od problema, koji je mučio čepinsku knjižnicu dugi niz godina; osigurati njenu pristupačnost i osobama u kolicima, odnosno osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti napokon je riješen!

Ivan Žeravica, zamjenik općinskog načelnika sagledavajući cjelokupno adaptiranje i uređenje narodne knjižnice u Čepinu, a tražeći načina da se ovaj problem riješi na kvalitetan način nominirao je projekt ugradnje platforme za osobe s invaliditetom na natječaj Ministarstva branitelja RH. Projekt je pozitivno ocijenjen, te su dodijeljena sredstva u iznosu od 100.000,00 kuna. Ukupni troškovi ugradnje platforme iznose 125.000,00 kuna bez PDV-a., a razliku sredstava osigurala je općina Čepin u svom proračunu.

Platforma efikasno savladava stubište koje vodi do ulaznih vrata Knjižnice, a parkirna pozicija nalazi se u podnožju stubišta;  kad je sklopljena zauzima minimalni prostor. Na krajnjim stanicama ugrađeni su daljinski prijemnici koji se koriste za pozivanje platforme, kao i za sklapanje, odnosno rasklapanje platforme. Daljinski upravljač opremljen je sigurnosnim ključem za upravljanje.

Unazad nekoliko godina čepinska knjižnica značajno je promijenila svoj izgled i funkcionalnost, za ovu namjenu utrošena su značajna proračunska sredstva općine Čepin, ali istovremeno se nastojalo osigurati potporu i sredstva iz drugih izvora; Svake godine Knjižnica se natječe na natječaje koje raspisuje Ministarstvo kulture RH i možemo se pohvaliti velikom uspješnošću, a ovom prilikom zahvaljujemo se Ministarstvu kulture na kontinuiranom praćenju rasta i razvoja, te dodjeli značajnih sredstava (najznačajniji i najizdašniji investitor) našoj središnjoj kulturnoj instituciji. Hvale vrijedno je istaknuti uključivanje i Ministarstva branitelja u ovaj „čepinski kulturni projekt“.

Svečano puštanje u rad platforme i stavljanje na korištenje održat će se u prostorijama Centra za kulturu Čepin u petak, 26. kolovoza s početkom u 13,00 sati. Ispred Ministarstva branitelja nazočit će saborski zastupnik Ivan Anušić, a općinu Čepin predstavljat će njen općinski načelnik Dražen Tonkovac.