Općina Čepin osnovana je 1993. godine. Prvi hrvatski balet “Jela” Bele pl. Adamovića Čepinskog praizveden je 1898. godine. Povodom obilježavanja ova dva važna povijesna događaja, u dvorani Centra za kulturu biti će upriličen svečani program u petak i subotu. Pozivamo sve mještane svih dobnih uzrasta da kroz ovaj program upoznaju povijest svoje općine:

U petak u 18.00 sati pogledajte premijeru dokumentarnog filma “30 godina Općine Čepin”.

U subotu Hrvatsko narodno kazalište gostuje u 18.00 sati u Centru za kulturu povodom obilježavanja 125 godišnjice izvedbe prvog Hrvatskog baleta „Jela“ Bele Adamovića. Tom prigodom solisti opere i članovi plesne skupine HNK izvest će prigodan program, između ostalog i uvertiru baleta “Jela”

125 GODINA PRVOG HRVATSKOG BALETA „JELA“ BELE PL. ADAMOVIĆA ČEPINSKOG

Bela Adamavić Pl. Čepinski – „Jela“, Uvertira
Izvode: baletni ansambl HNK u Osijeku, solisti: L. Horvat, L. Firi, S. Epifany Erceg, D. Luketić, V. Ognjenović

Koreograf: Vuk Ognjenović

pl. Zajc: NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI , Arija Jelene „On ode…“
Izvodi: K. Toplek

Pl. Zajc: NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI, Duet Jelene i Zrinjskog
Izvode: K. Toplek i I. Krišto

Petar Iljič Čajkovski – „Orašar“, Praline
Izvodi: baletni ansambl HNK u Osijeku

Koreograf: Dinko Bogdanić

pl. Zajc: NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI , Arija Jelene „Cvate ruža rumena“
Izvodi: K. Toplek

Ludwig Minkus – „La Bayadere“, Varijacija Gamzatti
Izvodi: P. L. Živković

Koreograf: Marius Petipa

Cesare Pugni – „La fille du Pharaon“, Varijacija Aspicia
Izvodi: M. Frankić

Koreograf: Marius Petipa

Ludwig Minkus – „Don Quixote“, Varijacija Cupid
Izvodi: D-M. Chen

Koreograf: Marius Petipa

pl. Zajc: NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI, Romanca Zrinjskog
Izvodi: R. Adamček

Petar Iljič Čajkovski – „Orašar“, Arapski ples
Izvode: baletni ansambl HNK u Osijeku, solistica: D. Luketić

Koreograf : Dinko Bogdanić

Solisti Baleta:

Dina-Min Chen
Sara Epifany Erceg
Lucija Firi
Maja Frankić
Lucija Horvat
Dora Luketić
Petra Lucija Živković
Vuk Ognjenović

Solisti Opere:

Katarina Toplek, sopran
Igor Krišto, tenor
Robert Adamček, bariton

Sudjeluju solisti i baletni ansambl HNK u Osijeku.

Program će se održati 03.06.2023. godine u 18,00 sati u Čepinu

Klavirska pratnja / Igor Valeri
Inspicijent / Irena Budak

Bela pl. Adamovich Čepinski (1856. – 1934.) i obitelj Adamovich

“Bela pl. Adamovich Čepinski rođen je 1856. godine u Čepinu, kao sin Ladislava i Oktavije rođene pl. Mihalović. Bela je izdanak poznate slavonske plemićke obitelji Adamovich Čepinski (de Csepin). Obitelj Adamovich u Slavoniju dolazi nakon sloma ustanka bugarskih katolika u Čiprovcu 1688. godine. Početkom 18. stoljeća obitelj živi u Pečuhu, a od sredine 18. stoljeća počinje veza obitelji Adamovich s Osijekom i Slavonijom, koja traje sve do 1945. godine. Ivan Kapistran I. pl. Adamovich (1726. – 1808.) od carice i kraljice Marije Terezije dobiva, odnosno kupuje posjed Čepin 1765. godine. Zbog zasluga Marija Terezija 1770. godine njemu i njegovim nasljednicima daje pridjevak Čepinski (de Csepin). Ivan Kapistran II. u Čepinu je 1836. godine pokrenuo prvu tvornicu šećera na parni pogon u Slavoniji. Na prostoru „otetom“ od močvare Ivan Kapistran II. osnovao je nova naselja i pokrenuo razvoj industrije u okolici Osijeka.

Bela pl. Adamovich Čepinski nakon završetka gimnazije u Osijeku studira agronomiju u Beču. Studij završava u vrijeme financijske propasti posjeda. Bela je glazbu učio od djetinjstva, a potpuno joj se posvećuje na studiju glazbe u Beču (1890. – 1893.). U Beču je Bela bio učitelj glazbe princu Jamiju Bourbonskom. Nakon povratka iz Beča, Bela postaje zastupnik u saboru u Zagrebu i Budimpešti. Politika ga nikada nije pretjerano zanimala, njegov biograf navodi kako ga je „…jedna Bachova fuga mogla više ugrijati, nego ciela igra parlamentarnih intriga i podvala“. Nakon prestanka saborskog mandata 1908. godine Bela postaje poštanski službenik u Đakovu, a kasnije činovnik u osječkoj šećerani.

U prvom braku Bela je bio oženjen Marijom groficom Janković Daruvarskom, a u drugom Paulom Niederländer. Upravo je Paula nakon Beline smrti 1934.godine postupno Muzeju Slavonije darivala njegovu ostavštinu.

Belin glazbeni opus obuhvaća gotovo 50 djela. Bela je zasigurno najpoznatiji kao skladatelj prvog hrvatskog baleta „Jela“. Balet je praizveden 15. siječnja 1898. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Instrumentaciju baleta pohvalili su Franjo Kuhač i Milutin Cihlar Nehajev, dok su mu zamjerili što nije pokušao stvoriti nacionalno obojenu glazbu.

U zagrebu je 1983. godine HPD Kolo izvelo njegovu orkestralnu kompoziciju „Andante religioso“. Njegova kompozicija „Adagio u f-molu“ izvedena je 1896.godine, također u Zagrebu. Bela je također uglazbio preko 40 pjesama, jednu misu, 16 raznih kuplea. Bela je sam napisao tekstove mnogim pjesmama.

Bela pl. Adamovich Čepinski umire 28. veljače 1934. u Osijeku, pokopan je u obiteljskoj grobnici na Aninom groblju u Osijeku.”

Hrvoje Pavić