U tijeku je provedba edukativne kampanje „Bez stajaće vode nema komaraca“.

Cilj ove kampanje je osvijestiti mještane Općine Čepin kako i oni sami mogu jako puno pridonijeti u smanjivanju broja komaraca, posebice tigrastog komarca (Aedes albopictus). Educirati javnost o mjerama za smanjenje broja komaraca koje sami mogu poduzeti. Odjel za biologiju je izradio edukativne letke i plakate s informacijama kako mještani Čepina mogu značajno smanjiti brojnost ovog komarca primjenom nekih postupaka i radnji oko kuće. Edukativni letci biti će podijeljeni mještanima, dok će plakati biti postavljeni na svim oglasnim pločama, javnim ustanovama, općinskim web portalima i sl.

Većina legala tigrastog komarca, doznajemo od Odjela za biologiju, nalazi se na privatnim posjedima za čije tretiranje nadležne službe nisu ovlaštene, pa se mještanima preporučuje da iz svojih dvorišta uklone posude i predmete s vodom kako ne bi poslužila tigrastom komarcu za leglo i za njegovo daljnje širenje. Poduzimanjem navedenih postupaka mogu se smanjiti uvjeti za razvoj i razmnožavanje ove izrazito invazivne vrste koja je ujedno i prijenosnik različitih arbovirusa poput uzročnika Chikungunya groznice, žute groznice, dengue, Zika virusne bolesti i drugih uzročnika bolesti.

Općina Čepin i ovim putem poziva sve mještane da:

  1. Isprazne vodu iz svih predmeta (burad, kante, limenke, auto-gume, čamce, kade, igračke, staklenke i sl.) te spriječe daljnje nakupljanje okretanjem naopako ili odlaganjem predmeta da se izbjegne nakupljanje kišnice.
  2. Vodu za zalijevanje vrtova redovito mijenjaju – voda ne smije stajati duže od 5 dana! Ako je nužno rezervoar s vodom hermetički zatvoriti ili po potrebi staviti mrežu preko otvora.
  3. Odložene automobilske gume slože u obliku piramide ili prekriju folijom kako se kišnica u njima ne bi nakupljala. Nepravilno skladištene gume predstavljaju glavno leglo tigrastog komarca.
  4. Redovito čiste začepljene krovne oluke, te ako imaju ravan krov provjere da li se zadržava kišnica.
  5. Manja vodena staništa (fontane, ukrasna jezerca i bazene) redovito čiste i uklanjaju vegetaciju, a ona koja nisu u uporabi isprazne. Redovito održavati septičke jame.
  6. Spriječe nakupljanje stajaće vode unutar zatvorenih prostora (podrumi, drvarnice, kotlovnice i sl.).
  7.  Vaze na grobljima redovito čiste, izmjenjuju vodu, osobito od travnja do studenog, kada se preporuča vaze napuniti vlažnim pijeskom.
  8. Rupe u betonu ili kamenu (vanjski podovi, zidovi) u kojima se nakuplja i zadržava voda, izbetoniraju ili ispune pijeskom.

Tigrasti komarac (.PDF)