Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u petak, 1. ožujka na radionici “ZPP za tebe” (“CAP for you”) koju je u Osijeku organizirala Hrvatska poljoprivredna komora.

Na radionici su sudjelovali studenti Agronomskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Europarlamentarka Petir sa studentima je potom posjetila OPG Gašić u Beketincima, odnosno, Mini siranu Gašić, gdje je studentima ukratko izložila priču obitelji Gašić, te kako su od situacije gdje su bili pred propašću  došli do velikog uspjeha, gdje su danas primjer u Hrvatskoj. Rekla je pritom kako je i ona sama predstavljala njihove proizvode u Belgiji, kao i sam Ivan Gašić (pobjednik Natječaja za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj 2018. godine), te kako su svi bili oduševljeni proizvodima.

Ivan Gašić i sestra Katarina ispričali su gostima priču o nastanku Mini sirane. Naime, 2008.godine izgradili su farmu i bavili se proizvodnjom mlijeka. No, u trenutku kad je cijena mlijeka pala za više od 50% imali su samo dvije opcije: ili propasti ili otvoriti nešto novo. Brat i sestra su se odlučili za mini siranu, koja sad posluje skoro dvije godine. Nisu se nadali da će ostvariti toliki uspjeh u tako kratkom vremenu. Sestra Katarina dodala je kako su oni primjer da se može opstati i u Hrvatskoj, biti mlad, školovan i raditi svoj posao, te kako nisu megalomani i zadovoljni su da zarađuju za egzistenciju svojih obitelji i to je razlog njihovog zadovoljstva. Kaže kako im nije bilo lagano, kako treba puno upornosti, te da se nadaju da će ova priča živjeti i prijeći i na slijedeće generacije.

Trenutno se njihova paleta proizvoda sastoji od svježeg i pasteriziranog, mlijeka, svježeg sira i vrhnja, čvrstih jogurta, tekućih jogurta, voćnih jogurta i raznih kuhanih sireva sa začinima, dimljenog sira,a  novost je sir koji ima zrenje mjesec dana.

Gosti su imali priliku kušati proizvode koje su im domaćini predstavili, a posjet je završio obilaskom farme.