U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu (Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku),Teologická fakulta v Košiciach (Katolícka univerzita v Ružomberku) /Slovačka, Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu, Đakovačko–osječke nadbiskupije i Župe Presvetog Trojstva u Čepinu u nedjelju 04.10.215. je održan Međunarodni okrugli stol “Stjepan Tomislav Poglajen” povodom 80. obljetnice Mlade mise 1. rujan 1935.

Nakon okruglog stola održana je projekcija filma “Stjepan Tomislav Poglajen” te  u 19:00 – Sveta misa u župnoj crkvi koju je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Potom je održana sveta misa te je blagoslovljena kapelica i reljef u čast Stjepana Tomislava Poglajena.

Radove na uređenju prostora i kapelice je financirala općina Čepin.

Veliki hrvatski isusovac pater Stjepan Tomislav Poglajen rođen je 1906. godine u Podgoraču, a umro je 1990. godine u Parizu. Otac Stjepana Tomislava Poglajena bio je ravnatelj čepinske škole, tako da je pater Poglajen djetinjstvo proveo u Čepinu. U Čepinu je 1935. godine imao mladu misu. U Zagrebu je do 1941. godine djelovao kao glavni urednik isusovačkog časopisa Život. Pred nacistima 1941. godine sklonio u Split, gdje je organizrao tajno sveučilište.

Biva otkriven te 1943. godine pod tajnim idenitetom odlazi u Slovačku, gdje tajno djeluje u pokretu otpora. U Slovačkoj je organizirao podzemnu Crkvu. Neposredno nakon II. svjetskog rata boravio je u Rusiji, Kini i Indiji, o svom putovanju po Rusiji objavio je knjigu Božije podzemlje. Njegov život obilježen je neprestranim skrivanjem i bježanjem, tako da je i njegovo grobno mjesto u Parizu ostalo do danas nepoznato.

Pokrovitelji
mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko–osječkog nadbiskup i metropolit
Općina Čepin

Organizacijski odbor
Mons. dr. Đuro Hranić, Anđelko Cindori, Ľuboslav Hromják, Ivica Raguž, Ivan Šestak, Božidar Nagy

Tajnik organizacijskog odbora
Hrvoje Pavić

Pročitajte više ovdje Knjiga sažetaka (.PDF)