U Knjižnici Centra za kulturu Čepin, u četvrtak, 09. lipnja, predstavljena je monografija Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čepin. Dobrovoljno je vatrogasno društvo 2018. godine proslavilo 130 godina uspješnog djelovanja na području općine Čepin. Tim povodom objavljena je velika monografija koju su realizirali u suradnji s profesorom Vinkom Ivićem.

Predstavljanju knjige prisustvovali su mnogi mještani koji su imali priliku čuti profesora Vinka Ivića koji posjeduje bogato znanje o povijesti Čepina, a svojim zanimljivim i jednostavnim pripovijedanjem uistinu zaokupi slušatelja. Prisutne je pozdravio općinski načelnik Dražen Tonkovac. Uz samog autora, monografiju su predstavili i recenzenti dr.sc. Dražen Kušan, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku i Tomislav Nađ, zamjenik zapovjednika DVD Čepin.

Općinski načelnik Dražen Tonkovac prepoznao je važnost vatrogastva u zajednici, te je u suradnji s DVD Čepin pokrenuo osnivanje Javne vatrogasne postrojbe Čepin 2019. godine.

SVEČANA PROSLAVA DANA OPĆINE U PETAK

Obilježavanje Dana Općine Čepin započelo je u petak, 10. lipnja u 12:00 sati polaganjem vijenaca na spomen obilježje Poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Hrvatskih branitelja u Čepinu. Na početku svečanog prijma u prostorijama Hrvatskog doma u Općini Čepin, himnu su tradicionalno intonirali članovi Udruge umirovljenika Čepin. Općinski načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac pozdravivši sve prisutne, zahvalio je svim suradnicima te se osvrnuo kako na brojne  realizirane projekte, ali i one započete: izgradnju nastavno-sportske dvorane, početak rada Dječjeg vrtića Zvončić Čepin i skoru prijavu projekta dogradnje vrtića na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Općinska priznanja i nagrade najboljim učenicima osnovnih škola Čepina potom je, u ime Općine Čepin, načelnik Tonkovac dodijelio učenicama Lari Vučemilović Šimunović (OŠ Miroslav Krleža) i Tei Mihaljević (OŠ Vladimir Nazor).

Priznanje za postignuća u humanitarnom radu dodijeljeno je gospođi Marici Perčić.

Profesoru Vinku Iviću, idejno tvorcu grba i zastave Općine Čepin, dodijeljeno je priznanje za postignuća u području odgoja i obrazovanja, te u radu za dobrobit zajednice.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio i na dodijeljenim priznanjima zahvalio profesor Vinko Ivić, čestitavši svima Dan Općine Čepin i blagdan Presvetog Trojstva, te, između ostalog, spomenuvši i kako je ovo 766. godina od prvog spominjanja imena Čepin.

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije, Josip Miletić, u svom je obraćanju rekao kako je ovdje puno napravljeno i kako Općina Čepin ide snažnim koracima naprijed, uvjeren da će tako i nastaviti. Osvrnuvši se na brojne projekte, prisjetio se osobito otvorenja trga na kojem je prisustvovao i rekao je kako je mjesto Čepin to zaslužilo, kao najveća općina Osječko – baranjske županije, te kako ima puno toga što ni neki gradovi nemaju i to tako treba biti. Govoreći o projektima koje Općina Čepin i Osječko – baranjska županija rade u partnerskom odnosu, naglasio je kao najveći projekt nastavno-sportsku dvoranu, projekt vrijedan 30 milijuna kuna, čiju izgradnju Općina i Županija financiraju  u jednakim omjerima. Dodao je kako očekuje da će dvorana biti gotova do kraja iduće godine, spremna za nove sportske uspjehe kojih, kako je rekao, vidi da ovdje ne nedostaje.

Čestitao je i svim nagrađenima, kako na nagradama tako i na svemu što su činili u općini. Zamjenik Miletić rekao je i na kraju kako mu je drago ovdje dolaziti te čestitao svima Dan Općine Čepin.

Svečanost je privedena kraju nastupom tamburaša i malih pjevača OŠ Miroslava Krleže Čepin, pod vodstvom profesora Ivana Draženovića, a zadnju  je skladbu izveo Marino Babić, učenik glazbene škole u Osijeku.

 SUBOTA U ZNAKU „ČEPINSKOG KOTLIĆA“

„Čepinski kotlić“, manifestacija natjecateljskog, ali humanitarnog karaktera održana je u subotu, 11. lipnja 2022. u organizaciji Udruge veterana vojne policije OBŽ uz pokroviteljstvo Općine Čepin  i logističku pomoć Odreda izviđača „Suncokret“ Čepin.

Pozivu na natjecanje u kuhanju čobanca pod nazivom „Čepinski kotlić“, organiziranom povodom dana Općine Čepin, odazvale su se dvadeset dvije ekipe, a prihod od kotizacije namijenjen je za humanitarne svrhe. Uz brojne braniteljske udruge iz Čepina i okolice pozivu su se odazvale i udruge civilnog društva iz Čepina i okolice. Uz mnogo sati dobrovoljnog rada i financijsku potporu Općine Čepin, Komunalca Čepin d.o.o. kao i brojnih gospodarstvenika, članovi Udruge veterana vojne policije uredili su dvorišni objekt čija je namjena druženje i aktivno provođenje slobodnog vremena.

SVEČANA SVETA MISA U ŽUPNOJ CRKVI PRESVETOG TROJSTVA

U nedjelju 12. lipnja, proslavljena je svečana sveta misa u župnoj crkvi Presvetog trojstva, kojoj su prisustvovali načelnik Dražen Tonkovac, predsjednik Općinskog vijeća Robert Periša i predstavnici Općinske uprave.