Učenici osmih razreda Osnovne škole Vladimir Nazor  iz Čepina s učiteljicom povijesti Slavicom Ćosić 16. svibnja održali su terensku nastavu u Vukovaru. Posjetili su Memorijalno groblje, Ovčaru, Križ na Dunavu, gdje su djeca hrvatskih branitelja upalila svijeće te Muzej vukovarske bolnice, Trpinjsku cestu i vojarnu. Stručni vodiči bili su vukovarski branitelj Marko Leko i satnik Marko Karaula koji su svojim kazivanjima oživjeli svoje priče, doživljaje i ranjavanja iz ratne vukovarske jeseni 1991. godine.


Tako je 83 čepinskih osmaša uživo vidjelo i čulo junake Domovinskog rata te ponijelo poruku Ovčare  „Oprostiti, ne zaboraviti“, sa željom da svaki učenik Hrvatske trebao posjetiti bolnicu, Ovčaru i Vukovar.

Nakon odrađene teme Domovinski rat u Hrvatskoj povjesničari 8.d razreda Matko Guštin, Marija Jakić, Boris Kupčarić, Nikolina Novaković i Ana Stanušić istraživali su Domovinski rat u Čepinu uz pomoć umirovljenih brigadira Franje Korižneka i Antuna Blaževića, branitelja Gorana Kladarića i bivših zapovijednika Čepinske bojne.

21. svibnja na satu povijesti u Parku hrvatskih branitelja ispred Spomenika poginulim braniteljima Čepina prikazali su rezultate svog istraživanja svojim vršnjacima i prisutnim gostima. Pročitali su imena 47 poginulih branitelja, a umirovljeni satnik 3. satnije 3. bojne 130. brigade Tomislav Hefer ispričao je učenicima događaje iz ratne 1991. godine u Čepinu.

Naj učenici osmih razreda Martina Pranjić (8.a), Ivana Klaić (8.b), Rebeka M. Oklopčić (8.c) i Katarina Krešo (8.d) položile su vijenac u ime škole kod spomen obilježja, a 93 učenika položilo je lampione. Na taj način iskazali su svoju zahvalnost poginulim čepinskim braniteljima što su darovali svoje živote na oltar Domovine, za slobodno i bezbrižno djetinjstvo.