Općina Čepin obilježila je proteklog vikenda 31 godinu postojanja.

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u petak u 12.00 sati u Parku hrvatskih branitelja u Čepinu započeo je program proslave.

Svečanom prijemu u Hrvatskom domu Općine Čepin prisustvovao je i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, general-bojnik u mirovini Željko Živanović, savjetnika ministra obrane. Pozivu se odazvao i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, te predstavnici gospodarstva, javnih ustanova i civilnog društva.

Nakon što je Zbor udruge umirovljenika Čepin intonirao himnu, goste je pozdravio i prigodno im se obratio općinski načelnik Dražen Tonkovac. Osvrnuo se osobito na proteklih jedanaest godina rada na projektima koji su općinu Čepin promijenili do neprepoznatljivosti:  izgradnja i kupovina nekretnina čime se povećava imovina Općine Čepin, izgradnja komunalne infrastrukture, rad na društvenim događanjima, kulturi…osnovana Javna vatrogasna postrojba i ustanova Dječji vrtić Zvončić Čepin… Poseban naglasak stavio je na jedan od najvećih projekata svih ovih godina, a to je energetska obnova stare zgrade vrtića i izgradnja novog. Osvrnuo se osobito na hrabrost aktualne većine u vijeću koja je, kako je rekao, kad su mnogi bili protiv, hrabro digla ruku za osnivanje vlastite institucije dječjeg vrtića Zvončić Čepin, a zatim i obnovu zgrade i dogradnju novog dijela kako bi baš svako dijete dobilo  svoje mjesto u vrtiću.

Zahvalio je djeci na izvrsnosti, svim mentorima, svim pojedincima koji su svojim trudom i radom doprinijeli da općina Čepin bude takva kakva je danas – izvrsna. „Naša djeca i ljudi svojim radom pronose ime Čepina ne samo po Hrvatskoj, već po cijelom svijetu“ naglasio je.

Dugogodišnja je praksa da se povodom Dana općine nagrađuju najbolji učenici čepinskih osnovnih škola. Načelnik Tonkovac uručio je učenicima monografiju „Čepin“ s posvetom i zlatnik „Čipkarstvo u Hrvatskoj“ težine 7,8 grama.

Najboljim učenikom Osnovne škole Miroslava Krleže školskoj 2023./2024. godini proglašena je Magdalena Rozing, dok je najbolja učenica osmog razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Ana Piroš.

Osim priznanja koja se uručuju najmlađima, običaj je da se priznanje dodijeli osobi koja je ostvarila zapažen rezultat u proteklom razdoblju. Ovo priznanje dodijeljeno je profesorici biologije i kemije u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Čepinu, gospođi Moniki Pavić. Promovirana je u zvanje  učitelja  savjetnika biologije, a za svoj rad četiri puta je nagrađivana  od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja kao najbolji učitelj uz Dan učitelja.

Priznanje je dobio i  Ivan Nađ dugogodišnjem aktivnom članu DVD Čepin: operativan je član Društva, predsjednik Društva te Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Osijek. Ima zvanje vatrogasnog časnika I klase te je za svoj rad nagrađen sa srebrnom (1986.) i zlatnom vatrogasnom medaljom (2013.), spomenicama (2017. godine za 40 godina aktivnosti) te za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama brončanom vatrogasnom plamenicom (2013.).

Dvije pjesme na fagotu potom je odsvirao Marin Brajović, učenik 6.a razreda osnovne škole Vladimir Nazor Čepin, koji je proljetos osvojio I. nagradu u I. kategoriji ‘Fagot’ na državnom natjecanju Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te I. nagradu u II. kategoriji ‘Fagot – online’ na međunarodnom natjecanju “Sirmium Music Fest” u Srijemskoj Mitrovici.

Da je općina Čepin mjesto u kojem rastu i razvijaju se djeca talentirana i izvrsna u brojnim područjima, pokazala su i djeca malog tamburaškog orkestra OŠ Miroslava Krleže i  pjevačka grupa, pod mentorstvom profesora Ivana Draženovića.

Svečanom svetom misom koja je proslavljena u nedjelju, 26. svibnja u 10:00 sati u crkvi Presvetog Trojstva, završena je svečanost obilježavanja dana Općine.