Za neke se ljude govori da nikada ne ostare – uvijek žive, rade i razmišljaju isto, s jednakom voljom za životom i jednakom strašću prema radu kojemu su posvećeni.

Upravo takav bio je Franjo Kopecki kojemu danas upućujemo posljednje riječi.

Tužna vijest o iznenadnoj smrti našeg dragog FRANJE sve nas je duboko potresla, poglavito zato što energija kojom je zračio i nesebično ju prenosio na sve svoje suradnike, prijatelje i poznanike doimala se kao da joj nema kraja.

Franjo nije poznavao riječi ne može se, te je zdušno kao humanitarac, pjesnik, domoljub uvijek promicao svoj Čepin, Slavoniju i Hrvatsku. Kao predsjednik udruge „Zanatlija“ Čepin organizirao je Dane šale i druženja (utrke na molerskim ljestvama i nogometna utakmica debeli i mršavi), Pjesničke susrete (prošle, 2020. godine održana je 10. manifestacija), nastupao je na brojnim Općinskim manifestacijama: Čepinski suncokreti, Božićni sajam, Kukuruzijada,…. Nebrojene volonterske radne sate uložio je u uređenje prostorija naše Knjižnice, kao i Hrvatskog doma u Čepinu.

Radio je do posljednjeg daha i mislio Slavoniju, Čepin, pjesništvo,….,a kao posljednja knjiga u nizu, u prosincu 2020.g. svjetlost dana ugledala je njegova monografija „Dani šale i druženja“ koja pokušava bar djelomično obuhvatiti njegov lik i djelo.

Nije uobičajeno na ovaj način pisati sjećanje na nekoga. Jer svraćanje pozornosti na njegovo djelo moglo bi zasjeniti sam njegov život. Međutim, ako znamo da je Franjo većinu života utkao i doživljavao kao svoje djelo, sjećanje na Franju Kopeckog ostat će vječno zabilježeno u našim srcima i zavičajnoj zbirci narodne knjižnice Centra za kulturu Čepin. Franjo je nesumnjivo već za života postao jedan od simbola Čepina.

Općina Čepin 2015. godine dodijelila mu je priznanje za postignuća na području društvenih djelatnosti i humanitarni rad.

Na samom kraju, možda je najbolje citirati samog Franju (posveta na knjizi “U pjesmi su moji snovi” s 10. Susreta pjesnika, Čepin 2020.) :

Da Vam budu ljepši sati
i dosada se skrati,
da nestane dnevnih briga,
evo Vam ova knjiga,
pa ju lijepo pročitajte,
veselja si srcu dajte.
U pjesmi su moji snovi
Stihom kroz život prošetali,
u povratku sreće bili
i predivne snove snili.
Svima Vama želi,
bili sretni i veseli,
to Vam želim sve bez šale
autor ove knjige male.

Iznenadna smrt dragog nam prijatelja ostavit će prazninu u našim srcima, koju ćemo pokušati ispuniti sjećanjima na zajedničke trenutke rada i druženja.

Obitelji i svim znancima izražavam duboku sućut u vjeri da će ga dragi Bog nagraditi za sva njegova dobra djela.

Općinski načelnik

Dražen Tonkovac