Sa zadovoljstvom najavljujemo kako Općina Čepin i ove godine organizira festival cvijeća, ukrasnog bilja, vrtnih sadnica i meda koji će se održati 22. travnja 2023. godine, a na kojem ćete moći pronaći bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu. Festival će biti dodatno obogaćen gastro ponudom, te kreativnim radionicama za djecu (Dnevna doza biljaka, udruga Rame uz rame…) i odrasle (Kornelija Benyovski Šoštarić- Vrtlarica, craft cvjećarnica Đardin, LitLab…). Općina Čepin poziva zainteresirane izlagače za prigodnu prodaju cvijeća, ukrasnog bilja, vrtnih sadnica i meda, te poslovne subjekte za ugostiteljstvo da se prijave za izlaganje i/ili prodaju svojih proizvoda.

Zainteresirani izlagači/prodavači mogu dobiti dodatne informacije i prijaviti sudjelovanje najkasnije do 14. travnja 2023. godine ili do popunjavanja kapaciteta, na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefon 031/381-232 ili osobno u Općini Čepin, Kralja Zvonimira 105.

Svim izlagačima osigurani su besplatni štandovi, a broj štandova je ograničen.

Po završetku javnog poziva, prijavitelji će biti obaviješteni o odabiru.

Pozivamo vas ovim putem da sudjelujete na festivalu, a svoje sudjelovanje potvrdite ispunjavanjem prijavnice koju možete preuzeti ovdje: Prijavnica

Kako je bilo prošle godine na Proljetnom festivalu, možete pogledati na poveznicama niže:

https://www.facebook.com/Bozicni.sajam.Cepin/videos/2065402430305716

https://www.facebook.com/Bozicni.sajam.Cepin/posts/pfbid0tiE2U17JdsdGvPGtgdQ8PLa1f3dHfzAerxbd32PyJHJ1qhT9Uwsyg1RHi5PVS9til

Usluga prikupljanja i odvoza glomaznog otpada na području Općine Čepin vršiti će se prema slijedećem rasporedu:
prikupljanje glomaznog otpada 
Odvoz glomaznog otpada odvozi se po istim trasama kao i komunalni otpad, na način „od vrata do vrata“. Korisnik koji želi predati glomazni otpad dužan je dan prije termina odvoza glomazni otpad pripremiti na vidljivoj površini ispred obračunskog mjesta. 
Više o glomaznom otpadu saznajte ovdje: IZVADAK IZ NAPUTKA O GLOMAZNOM OTPADU
 

Na poziv predsjednika pobratimske Općine Herceg Novi, Stevana Katića, delegacija Općine Čepin na čelu s općinskim načelnikom Draženom Tonkovcem boravila je na 54. Prazniku mimoze.

Ovu prigodu delegacija je iskoristila i kako bi posjetila Hrvate Boke Kotorske. Prva postaja bilo je Hrvatsko nacionalno vijeće u Tivtu, gdje su ih dočekali predsjednik HNV –a Zvonimir Deković i mr.sc. Jasminka Lončarević, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru.

Zvonimir Deković gostima je predstavio rad Vijeća, te probleme i izazove hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Govorio je i o povijesti Hrvata na ovim prostorima, te o ogromnom kulturnom bogatstvu koje baštine. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Crnoj Gori živi 6.021 Hrvat.

Prisutne je pozdravila i generalna konzulica Lončarević, koja je govorila o položaju Hrvata, ključnim problemima zajednice i značaju zajedništva. Načelnik Tonkovac dao je intervju za Radio Dux, čiji je osnivač Nevladina udruga Hrvatska krovna zajednica - "Dux Croatorum", koja je osnovala radio s misijom očuvanja nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Tom prilikom govorio je o dobroj praksi odnosa s nacionalnim manjinama na području Republike Hrvatske, te rekao da se i oni trebaju pozivati na dobru praksu Vlade RH prema nacionalnim manjinama.

U kasnijem razgovoru s predstavnicima Herceg Novog, razgovarali smo o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, drugom kanoniziranom svecu rimokatoličke Crkve, te o promidžbi i vidljivosti njegovog svetišta u Herceg Novom. Tema razgovora bili su i Hrvati u Herceg Novom, te općenito položaj Hrvata na području Crne Gore. Načelnik Tonkovac pozvao je predstavnike lokalnih i državnih politika na uspostavljanje još bolje suradnje s Hrvatima u Crnoj Gori, te predložio da po principu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, zajamče pripadnicima nacionalnih manjina u Crnoj Gori ostvarenje prava na zastupljenost u Skupštini Crne Gore.

Objema stranama preporučio je da zakopaju ratne sjekire i okrenu se budućnosti, zbog njihove djece koja trebaju odrastati u skladnom suživotu i biti europski orijentirani.

Delegacija se potom uputila u Kotor. Od brojnih kotorskih katoličkih crkava kojih je još u drugoj polovini XVIII. stoljeća uz 7 samostana (4 muška i 3 ženska) bilo 30 – veličinom, ljepotom i drevnošću ističe se katedrala sv. Tripuna, u koju je konzulica Lončarević povela delegaciju, a dočekao ih je i o katedrali i svetom Tripunu pričao - tih dana još kotorski biskup – mons. Ivan Štironja, a sada već novoimenovani biskup Poreča i Pule. Ovom prilikom Općina Čepin zahvaljuje biskupu Štironji na iskazanom gostoprimstvu, te mu upućujemo iskrene želje za buduću pastoralnu misiju.

Iz katedrale, konzulica je povela goste u zbornu crkvu sv. Marije u Kotoru, gdje se nalazi neraspadnuto tijelo prve hrvatske blaženice, rekluze i dominikanske trećoredice Ozane Kotorske. U neposrednoj blizini ove crkve je i crkva sv. Pavla u kojoj se nalazi se isposnica u kojoj je blažena Ozana bila zazidana i tako provela pedeset i dvije godine stroge pokore.

Posjet Kotoru dovršen je posjetom Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, na prijemu kod generalne konzulice Lončarević.

                Priključenje proslavi 54. Festivalu mimoze započelo je priključenjem velikom maskenbalu u Institutu „Savo Milošević“ u Igalu u večernjim satima.

                Subota dopodne rezervirana je bila za posjet svetištu Sv. Leopolda i župnoj crkvi sv. Jeronima u kojoj je svetac kršten, gdje je domaćin mr. Nenad Vitomirović upoznao goste iz općine Čepin sa župnikom don Sinišom Jozić. Don Siniša prisutnima je u svetištu predstavio život Sv. Leopolda i iznio niz zanimljivosti iz svečevog života, a potom i u župnoj crkvi sv. Jeronima predstavio znamenitosti koje se u toj crkvi čuvaju, kao što je originalna misnica Sv. Leopolda i slično.

                U 16:00 sati uslijedio je prijem delegacija iz raznih krajeva, pa tako i Grčke i Italije, te razmjena poklona u dvorištu „Kuća Iva Andrića“, iz kojeg su se sve delegacije priključile povorci karnevalista. Tradicionalnim suđenjem Krnevolu u Igalu završio je program 54. Praznika Mimoze.

                Zahvaljujemo, na kraju, generalnoj konzulici Generalnog konzulata RH u Kotoru mr.sc. Jasminki Lončarević, predsjedniku HNV Zvonimiru Dekoviću, sekretaru Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije Općine Herceg Novi mr. Nenadu Vitomiroviću  te predsjedniku Općine Herceg Novi, domaćinu Stevanu Katiću na gostoprimstvu, te duhovnom i međunarodnom druženju.

(proljetni tretman)

Obavještavamo mještane Općine Čepin da će se u periodu od 23. veljače do 24. ožujka 2023. godine provoditi sustavna deratizacija u naseljima općine. Suzbijanje štetnih glodavaca (štakora, miševa) provesti će se izlaganjem zatrovanih mamaca na sva mjesta gdje se obično pojavljuju štetni glodavci (na putove njihova kretanja i zadržavanja, na skrovita mjesta na način da su nedostupni za sve ne ciljane vrste). Akciju deratizacije provodi tvrtka Asanator d.o.o. iz Višnjevca.

Građane molimo na oprez i suradnju.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, akcija se odgađa do prvog vremenski pogodnog termina.