Načelnik općine Čepin: Dražen Tonkovac
Zamjenici načelnika općine Čepin: Ivan Žeravica i Mateja Kalajžić
Zemljopisne Koordinate: 45°31′N 18°34′E
Osnivanje općine: 29. travnja 1993. godine
Broj stanovnika u općini Čepin: 11.571 (popis iz 2011 godine)

Čepin je smješten u mikroregiji Dravsko-dunavske nizine istočnohrvatske ravnice, 10 km jugozapadno od grada Osijeka Najveće je naselje u Republici Hrvatskoj s površinom od 64,73 km². U 2008. godini, po neslužbenom popisu ima 10.500 stanovnika. Mjesto je središte Općine Čepin, osnovane 29. travnja 1993. godine, i po broju stanovnika najveća je i općina, koja je treća po veličini jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji. (Načelnici Općine Čepin od 1993. do 2013. su: Miron Mioč, Slavko Barišić, Josip Sić, Dražen Arnold i Dražen Tonkovac).

Općinu Čepin čine mjesta Čepin, Beketinci, Čepinski Martinci, Čokadinci i Livana.

Za kapitalne objekte i infrastrukturu izdvajaju se golema novčana sredstva pa su stanovnicima Čepina širom otvorena vrata prema Europi i to najviše novoizgrađenom Zapadnom zaobilaznicom koja je smanjila tranzitni promet kroz samo naselje, a zadnjim projektom Općina Čepin se povezala izravno na cestovni paneuropski Koridor 5C - suvremeni prometni spoj od Balitka do Jadranskog mora.

Prosječna stopa godišnjeg rasta stanovništva Čepina u posljednjem desetljeću 20. stoljeća je 0,83%, a prosječna gustoća naseljenosti je 146 stanovnika na jedan km². Samo mjesto Čepin je 2011. godine, po posljednjem službenom popisu objavljenom 2011. godine, imalo 9.463 žitelja koji su živjeli u 3904 domaćinstava; žena je 51,1%, a muškaraca 48,9%. Po starosnoj dobi 26,8% je mlado stanovništvo, 56,6% zrelo, a 16,4% staro.

Po gospodarskoj strukturi 4.184 stanovnika je aktivno, i to 11,3% u primarnom sektoru, 25,9% u sekundarnom i 62,8% u tercijarnom sektoru. Gospodarska osnova je poljodjeljstvo usmjereno prema okrupnjavanju obiteljskih gospodarstava. Sve veći gospodarski značaj imaju i gljivarstvo, stočarstvo, stočarske farme, mljekare, ali i prehrambena industrija (Tvornica ulja Čepin), građevinarstvo, metalna galanterija, plastika i proizvodi od plastike, trgovina, ugostiteljstvo, promet (prijevoz putnika i robe), turizam (motel i hotel, lov i ribolov), obrti (autoprijevoz, vodoinstalaterski, limarski, cvjećarnice, pekarski, frizerski, informatički i drugi). Tu je i radarski centar Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U završnoj je fazi izrada detaljnog plana uređenja Poslovno-industrijske zone Čepin, koja bi se zemljopisno nalazila na prostoru između čepinske obilaznice - Čepina - južne zaobilaznice Osijeka i Koridora 5C koji će cestom i željeznicom povezati Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, odnosno sjever Europe sve do Jadranskog mora. Kroz mjesto prolazi kanalizacijski kolektor i magistralni cjevovod koji će uskoro pripojiti Čepince na osječki vodoopskrbni sustav. Također aktualni su radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže na području Čepina.

U svojoj dugoj i prebogatoj povijesti mjesto Čepin je i multinacionalna sredina koja je tu narodnosnu raznolikost zadržala sve do današnjih dana. Po posljednjem popisu u narodnosnom sastavu stanovništva prevladavaju Hrvati (92,32%), a ostali su Srbi (4,84%), Mađari (0,24%), Nijemci (0,19%), Slovaci (0,19%), Crnogorci (0,08%), Bošnjaci (0,05%), i drugi narodi. Po vjeri katolika je 91,35%, pravoslavnih 5,29%, muslimana 0,11% i drugi.

U mjestu su ambulante opće i stomatološke medicine Doma zdravlja Osijek, privatne ordinacije opće i stomatološke medicine, Dom za starije i nemoćne osobe, veterinarska ambulanta Veterinarske stanice Osijek, poljoprivredne ljekarne, biljna ljekarna, privatne ljekarne, općinska uprava, matični ured, policijska postaja, poštanski ured, komunalno poduzeće "Urednost", autoškole, benzinska postaja.


Reciklažno dvorište Čepin

BannerWeb Naslovnica

 

Najčitanije