Tvrtka Agro Elektronika iz Višnjevca s dvije ispitne stanice je obavila prvo ispitivanje prskalica i raspršivača na području Osječko baranjske županije za područje Čepina i okolice. Prije ispitivanja, poljoprivrednici su obaviješteni putem plakata, letaka i internet stranice Agro Elektronike o datumu i lokaciji ispitivanja.

Na ispitivanju su sudjelovali djelatnici iz Tvrtke Findri d.o.o. koji su zastupnici za Hardi prskalice i raspršivače i djelatnici iz Leško d.o.o. koji su proizvođači prskalica i raspršivača.

Po zakonu iz veljače 2014. godine o održivoj uporabi pesticida, sve prskalice i raspršivači se moraju certificirati te tim certificiranjem dobiti zapisnik o istom i naljepnicu – kaže Ivan Grepo iz Agro Elektronike.

Do kraja 2015. godine svi korisnici prskalica i raspršivača morat će biti osposobljeni te dobiti certifikat za korištenje istih. Do kraja 2016. godine sve prskalice i raspršivači moraju dobiti certifikat o ispravnosti navodi načelnik općine Čepin, Dražen Tonkovac.

Ivan Grepo iz tvrtke Agro Elektronika je u općinu Čepin došao s inicijativom da prvo ispitivanje na području Osječko baranjske županije napravi u Čepinu jer je Čepin poljoprivredni kraj i najveća općina u Županiji. Tu inicijativu s odmah podržao zato što se i sam bavim poljoprivredom te sam upoznat s zakonskom regulativom koja je stupila na snagu.

Danas na tom prvom ispitivanju prskalica i raspršivača, vidljivo je da poljoprivrednici nisu svjesni zakonske regulative i posljedica ne pridržavanja iste, ali ne krivim poljoprivrednike i mišljenja sam da ministarstvo poljoprivrede treba napraviti plan ispitivanja prskalica i raspršivača a ne samo donijeti gotov zakon o tome.

Općina Čepin će u rebalansu proračuna izaći u susret svojim poljoprivrednicima tako da će donijeti mjere o subvencioniranju ispitivanja prskalica i raspršivača. Općina će s tom mjerom pokušati pobuditi svijest poljoprivrednika o važnosti navedene zakonske regulative.

To je jedna u nizu mjera koje općina Čepin subvencionira u poljoprivredi (školovanje poljoprivrednika, subvencija košnica, subvencija osiguranja, subvencija osjemenjivanja, subvencija povrtlara, voćara, integralnih i ekoloških proizvođača…).