24-godišnji Ivan Gašić iz Beketinaca, jučer je izabran za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, na izboru koji svake godine organizira Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Ovim putem iskrene čestitke upućuje Općinski načelnik Dražen Tonkovac sa zamjenicima, općinskim vijećem Općine Čepin i općinskom upravom!

Projekt Ivana Gašića bio je najbolji među 26 pristiglih prijava na natječaj otvoren od 1. do 31. ožujka 2018., a u kratkom opisu projekta stoji da se na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom kravljeg mlijeka te njegovom preradom dok na poljoprivrednim površinama proizvodi hranu za svoju stoku. Uzgaja tritikal, kukuruz, lucernu, suncokret, ječam i pšenicu. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36.000 litara preradi u sir. Mlijeko s njegove farme nosi oznaku „mlijeko hrvatskih farmi“, a proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih većim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima. Zbog veće potražnje za plasmanom sireva u planu je proširivanje kapaciteta sirane kako bi sveukupnu proizvodnju mlijeka mogao pretvarati u mliječne proizvode. Glavni nusproizvod proizvodnje sira je sirutka koja se odvaja u posebne spremnike i otprema za hranidbu crnih slavonskih svinja čime su pokriveni i ekološki aspekti projekta.

Ovaj mladi čovjek odličan je primjer je da se, uz  dobru ideju, trud i rad, u poljoprivredi itekako može uspjeti. Izbor za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika pokazatelj je da se dobre ideje prepoznaju i nagrađuju na najvišim razinama.

Ivan će u listopadu 2018. u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstavljati Republiku Hrvatsku na izboru za najboljeg mladog europskog poljoprivrednika. Ivanu želimo i dalje puno uspjeha u radu, i naravno, na predstavljanju svoje domovine najesen u Bruxellesu!

Agroclub.com
Foto: Ivana Jurišić