Ako je Jadran biser Hrvatske, onda je Kopački rit biser Slavonije i Baranje.

Tko još nije čuo za kornjaču Doru, kormorana Ranka, jelena Roška, orla Šteka-Šteka, pčelice Zu-Zu i ostale stanovnike Bijele šume? Zbirka predivnih priča poznatog Ante Gardaša “Priče iz Kopačkog rita” zaokupljale su maštu sve djece. Kao i da nam se san ostvario kada je naš Mjesni odbor odlučio organizirati posjet biseru Slavonije i Baranje. Valjda smo se prisjetili djetinjstva i mislili da ćemo stvarno upoznati sve likove iz priča koje je Gardaš tako živopisno i slikovito opisao.

Kopački rit jedno je od najvažnijih močvarnih područja u Europi, ono je dom mnogih životinjskih vrsta i nekih rijetkih ptica močvarica. Najveće jezero je Kopačko jezero dok je najdublje Sakadaško. Mreža kanala povezuje rijeke Dunav, Dravu, jezera i bare. Sve smo to naučili u ovom posjetu. Oduševljenje se nije moglo skriti, kako nisu djeca mogla, tako nisu ni odrasli. A bilo nas je puno, odličan odaziv mještana, autobus je bio premalen za sve koji su htjeli ići. Od izleta turističkim brodom kanalom Čonakut do kolonije kormorana, posjeta Kompleksu dvorca Tikveš, do šetnje malom poučnom stazom “Mali Sakadaš” – sve je bilo prekrasno.

A najljepša dječja pitanja, poput – Ima li u šumi dinosaura? – sve su nas nasmijala. Posebno lijep bio je Podunavski kanal koji se okitio bijelim cvjetovima tek procvalih lopoča, zlatnožutim plovnim i vodenim orašcem. Ipak je najzanimljivije bilo djeci koja su po prvi puta vidjeli gnjurce, sive čaplje, divlje patke, crne liske, kormorane, ritske bjelorepe orlove – sve to, a i više, zaokupljat će im maštu dugo vremena.

Ovaj izlet nas je povezao s okolinom koja nas okružuje, uživali smo u ljepoti Bijele šume – tj. šume bijelih vrba, čuli zanimljive priče o životinjskim stanovnicima Rita i naučili kako se s poštovanjem odnositi prema prirodi. Radujemo se i nestrpljivo očekujemo i slijedeći izlet u organizaciji Mjesnog odbora Beketinci te se ujedno zahvaljujemo Općini Čepin na potpori ovog izleta.

Blanka Balicki