Čepinu je neophodna knjižnica primjerena 21. stoljeću i njeni djelatnici se svim silama trude privući što veći broj korisnika i pružiti im usluge kakve se i očekuju u suvremenoj narodnoj knjižnici. Unazad nekoliko godina dogodili su se značajni pomaci: prošle godine uredili smo Dječji odjel i opremili ga modernim namještajem, a ove godine uz značajniju potporu Ministarstva kulture RH prionulo se rješavanju gorućeg problema; sanaciji krovišta.

Temeljem javne nabave posao na sanaciji krovišta dobila je tvrtka Beljan d.o.o. iz Đakova, Vrijednost ugovorenih radova je 204.491,01 kn s PDV-om. Centar za kulturu Čepin natjecao se za sredstva Ministarstva kulture RH u 2013. godini za uređenje i opremanje prostora Knjižnice.

Ministarstvo je prepoznalo značaj ovog projekta i odobrilo sredstva u iznosu od 200.000,00 Kn za investicije i opremanje, te je još dodatno 10.000,00 Kn za nabavku informatičke opreme, kao i 10.000,00 Kn za nabavku knjižne i ne knjižne građe.

Općina Čepin poduprla je ovaj projekt plaćanjem projektne dokumentacije i stručnog nadzora (tvrtka BP Consalting iz Čepina), te provođenjem i plaćanjem troškova javne nabave, ujedno je Općina osigurala 10.000,00 Kn za nabavku novih knjiga u knjižnici.

Radovi su uspješno privedeni kraju, te je uz sveobuhvatnu sanaciju krovišta dodatno uređen prostor stubišta, ugrađeni su novi prozor i vrata, te dodatno sanirane pukotine na dijelu krovišta iznad prostorija koje koristi KUD Ivan Kapistran Adamović, ovaj dio investicije realiziran je temeljem dogovora Investitora i izvođača radova i neće biti dodatno naplaćen.

Nadamo se da ćemo i slijedeće godine uz potporu nadležnih učiniti još jedan korak prema zadanom cilju; Da čepinska knjižnica postane „treći prostor“ svojih korisnika, prostor u kojem će se ugodno osjećati i uvijek iznova vraćati.