Kako je središnja tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige ljubav, za Dan hrvatskih knjižnica  (11. studenoga) organizirali smo radionicu izrade licitarskih srca u suradnji s obrtničkom radionicom Medičar i voskar „Blažeković“ iz Osijeka. Supružnici Antonija i Josip Ranogajec upoznali su nas s povijesnim putem medičarstva te tehnikom izrade licitara. Na radionici je sudjelovalo 15 polaznica (naše korisnice i članice KUD-a I.K.Adamović Čepin i Hrvatskog srca Čepin) kao i naše knjižničarke.

Obrtničku radionicu Medičar i voskar “Blažeković” utemeljio je 1953. godine majstor Franjo Blažeković, a obiteljsku tradiciju izrade licitarskih i svjećarskih proizvoda danas nastavlja kći Antonija s obitelji. Status umjetničkog obrta te obrta s tradicijom, koji je Antonija dobila od Hrvatske obrtničke komore 2009. godine, potvrdila je radionicu Blažeković kao jednu od najboljih medičarskih i voskarskih radionica u Republici Hrvatskoj. Najveće je priznanje radionica Blažeković dobila upisom na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Antonija Ranogajec je svojim umjetničkim izrazom i majstorstvom sudjelovala u nizu značajnih projekata koji su obogatili hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu. Jedan od najznačajnijih je sudjelovanje na izložbi Etnografskog muzeja Zagreb “Licitarstvo i medičarstvo-obrt višestoljetene tradicije”, zatim na izložbi “Zoete Zonde” u Rotterdamu te na 34. međunarodnoj izložbi 100 PRESEPI u bazilici S. Maria del Popolo u Rimu. U projektu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske okitili su licitarima božićno drvce u Vatikanu 2002. godine, kao i drvce Europskog parlamenta prošle godine. Posebno su ponosni što su 2003. godine, na pedesetu godišnjicu obrta, upravo oni izradili svijeće za oltar za Papina posjeta Osijeku. Prepoznavši kvalitetu izrade i doprinos očuvanju kulturne baštine, Ministarstvo obrta nagradilo je radionicu posebnom nagradom za očuvanje tradicionalnih obrta 2001. godine, a grad Osijek Pečatom Grada 2004. godine. Njihov rad prate brojni mediji, kako domaći, tako i strani (CNN, talijanska TV i dr.). Obrt Blažeković, vlasnica Antonija Ranogajec i njena obitelj, dokaz su da jedna mala manufaktura može i u današnje vrijeme čuvanjem tradicijskih vrijednosti biti pokazatelj nadolazećim generacijama da se uspješnost postiže upornošću i predanošću, a svemu je naravno pokretač ljubav i maleno licitarsko srce. Čuvanje tradicijskih vrijednosti znači čuvanje vlastitosti, a čuvanje običaja i obrta jedan je od onih elemenata koji nas povezuju s poviješću u kojoj nalazimo korijene, ali i zalog budućnosti.

Dvosatna radionica ispunila je naša srca ljubavlju i zadovoljstvom, a izrađeni će licitari resiti naše ovogodišnje božićno drvce. Zahvaljujemo Antoniji i Josipu na gostovanju, a polaznicama radionice na velikodušnom darivanju svojih uradaka našoj Knjižnici. Veselimo se blagdanima i kićenju bora!

Prenosimo s Czk-cepin.hr