Zakon o zaštiti životinja („Narodne novine“ broj 102/17.) propisuje odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba radi zaštite životinja tijekom korištenja, što uključuje zaštitu njihovih  života, zdravlja i dobrobiti, način postupanja sa životinjama, uvjete koji su potrebni za zaštitu životinja pri držanju.

Općinsko vijeće Općine Čepin je na sjednici održanoj dana 15. svibnja 2018. godine, donijelo  Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, te divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa na području Općine Čepin.

Prema novom Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinja kažnjivo je novčanim iznosom do 30.000 kuna.

Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja. Kazna za nepoštivanje ove obveze iznosi do 6.000,00 kn.

Obvezi mikročipiranja podliježu svi psi, bez obzira na starost ili pasminu. Mikročipiranje je gotovo bezbolan proces kojim se pod kožu životinje stavlja sterilna staklena kapsulica s mikročipom koji sadrži broj koji se upisuje u jedinstvenu bazu podataka za cijelu Republiku Hrvatsku. Obveza navođenja broja mikročipa postoji i u slučaju oglašavanja pasa u smislu promjene vlasništva. Označavanje psa mikročipom može imati višestruke koristi, kao npr. lakše pronalaženje psa ako se izgubi, očitavanje tjelesne temperature psa korištenjem mikročipa, ali i sprječavanje napuštanja pasa od strane nesavjesnih vlasnika.

Ovim putem obavještavamo mještane općine Čepin kako će mikročipiranje pasa u općini Čepin provoditi djelatnici Veterinarske stanice Osijek u suradnji s komunalnim redarom po slijedećem rasporedu:

– Čepin: 01. listopada – 27. listopada 2018.
– Livana: 29. listopada – 10. studenog 2018.
– Beketinci: 12. studenog – 19. studenog 2018.
– Čepinski Martinci: 20. studenog – 24. studenog 2018.
– Čokadinci: 26. studenog – 30. studenog 2018.

U navedenom razdoblju djelatnici Veterinarske stanice Osijek i komunalni redar vršiti će terensko mikročipiranje pasa. Vlasnici pasa koji se ne zateknu kod kuće u navedenom razdoblju, mogu se javiti u Veterinarsku stanicu Čepin na adresi Kralja Tomislava 26, Čepin, svaki radni dan od 07:00 do 13:00 i od 17:00 do 18:00.