Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva poziva poduzetnike da se jave na poduzetničke projekte po Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010.godinu. Prvi javni pozivi bit će objavljeni  u petak, 5.ožujka 2010. godine na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva http://www.mingorp.hr/ i to pod prečacem Projekti poticanja malog i srednjeg poduzetništva te u dnevnom tisku. Sve informacije dostupne su i putem besplatnog info telefona 0800 234 505.

Inače je danas, 3. ožujka 2010. godine, državna tajnica Tajana Kesić-Šapić, u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva održala radni sastanak s predstavnicima poduzetničkih potpornih institucija na kojem im je prezentiran Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010. godinu.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici od 25.veljače 2010.godine prihvatila Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010.godinu  vrijedan 326 milijuna kuna. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva prema Operativnom planu provoditi će 18 projekata s potporama za malo gospodarstvo. Među njima su i projekti povoljnog financiranja usklađeni s mjerama Vlade za prevladavanje teškoća u gospodarstvu.

Operativni plan za 2010. godinu sastoji se od šest poticajnih područja i to: konkurentnost i inovacije, poduzetnička infrastruktura, povoljno financiranje uz subvencije kamata, obrazovanje za poduzetništvo, poticaji za zadrugarstvo i za obrtništvo, te projekti koji se financiraju iz sredstava EU.

Prioritetno područje je poticanje konkurentnosti i inovacija za koje je planirani iznos poticaja u 2010. godini 108,5 milijuna kuna. U cilju poticanja poduzetničke i poslovne klime planirana sredstva za poduzetničke zone i potporne institucije poduzetništva iznose 80,5 milijuna kuna. Obrazovanju za poduzetništvo namijenjeno je gotovo 6 milijuna kuna. Povoljno financiranje malog gospodarstva nastavlja se i kroz projekte kreditiranja uz subvencije kamata. Krediti se provode na razini županija čime se potiče regionalni razvoj, a za subvencije je izdvojeno 55,5 milijuna kuna. Obrtništvu je u 2010. godini ukupni iznos poticaja povećan i iznosi preko 18,7 milijuna kuna.

U 18 poticajnih projekata kojima se potiče razvoj malog gospodarstva, državne potpore su namijenjen rastu i razvoju subjekata malog gospodarstva (npr. kroz projekt „Jačanje konkurentnosti“ i „Gazele“), ali se kontinuirano nastavlja s poticajima za poduzetništvo žena, mladih, početnika i osoba s invaliditetom kao i poduzetništvom u kulturi.

Također se potiču klasteri, zadružno poduzetništvo, obrazovanje u obrtništvu, očuvanje obrta i tradicijski obrti te nastavak rada Regionalnog centra za poduzetničko učenje za zemlje jugoistočne Europe. Korisnici državnih potpora su subjekti malog gospodarstva trgovačka društva, obrti i zadruge, ali u skladu sa zakonodavstvom za državne potpore nisu gospodarski subjekti u poteškoćama. U Operativnom planu za 2010. godinu poticajnim programima i mjerama za malo gospodarstvo sudjeluju i druga ministarstva.

Treba naglasiti kako je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, za sustav potpora malom gospodarstvu iz Operativnog plana za 2009. godinu, provelo analizu učinka temeljem financijskih izvještaja. Usporedba financijskih rezultata poslovanja ukupnog malog gospodarstva RH i financijskih rezultata poduzetnika kojima su dodijeljene potpore pokazuje da su poduzetnice i poduzetnici – korisnici potpora, prema financijskim izvještajima za prvih devet mjeseci 2009.godine ostvarili bolje rezultate poslovanja u odnosu na ostale poduzetnike.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva
Odjel za odnose s javnošću i protokol