Modelarska liga projekt je koji je pokrenula Hrvatska zajednica tehničke kulture 2012. godine Cilj projekta je poticanje učenika za izvannastavno stjecanje  i razvoj  tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva. Suorganizatori Lige su županijske zajednice tehničke kulture i/ili društva pedagoga tehničke kulture ili osnovne škole.

Na području Republike Hrvatske provodi se tri razine natjecanja. Prvo kolo je natjecanje po gradovima, općinama i Centrima tehničke kulture na području županije. Drugo kolo natjecanja je na razini županije, a treće kolo je državno natjecanje.

Općina Čepin odazvala se na poziv Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije na partnerstvo i sufinanciranje aktivnosti pod nazivom „Modelarska liga 2017“, te se uključila u projekt osiguravši financijsku potporu u vrijednosti od 5.000,00 kn za provođenje aktivnosti. Financijska sredstva utrošena su za nabavku dva stroja Unimat Basic 1 (svakoj školi po jedan stroj), provođenje jednog kola modelarske lige i edukaciju mentora. Alati Unimat Basic 1 ostali su na revers školama za daljnju upotrebu. Škole će alat koristiti za poticanje izvannastavnih tehničkih aktivnosti i za sudjelovanje u natjecanjima: Modelarska liga i natjecanje mladih tehničara.

Na ovaj način Općina se organizirano uključila u provedbu programa Javnih potreba u tehničkoj kulturi.

Danas je natjecanje održano u osnovnoj školi Miroslava Krleže u Čepinu, a sudjelovali su učenici viših razreda osnovne škole Miroslava Krleže i osnovne škole Vladimir Nazor iz Čepina.

Prije početka natjecanja općinski načelnik Dražen Tonkovac pozdravio je učenike, pohvalivši ih radi njihovog interesa za ovo natjecanje i velikog broja u kojem su se odazvali. Zaželio im je puno uspjeha u daljnjim natjecanjima.  Tom prigodom uručio je predstavnicima obiju škola alat Unimat basic 1. Time je mentorima omogućeno da nakon provedenog školskog natjecanja nastave pripremati učenike za županijsku i državnu razinu.