U sklopu redovne kanonske vizitacije, koja se održava svakih pet godina, mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit posjetio je i Općinu Čepin u srijedu, 06. veljače.

Na službenom dijelu sastanka, koji je započeo nakon dočeka nadbiskupa i njegove pratnje, načelnik Općine Čepin, Dražen Tonkovac, izložio je biskupu o stanju na području općine u posljednjih pet godina, od zadnje kanonske vizitacije, osobito o demografskim mjerama na kojima su učinjeni znatni pomaci u tom razdoblju. Na tu temu naveo je projekt obnove zemljište bivšeg Naselja prijateljstva koje je Općina Čepin dobila u vlasništvo od Republike Hrvatske, te kako je cilj u sljedećih pet godina ovo naselje privesti svrsi za koju ga je Općina i dobila, a to je osigurati da, za simboličan iznos, 180 parcela dobiju mlade obitelji kako bi izgradile vlastiti dom. Uz sve ostale mjere, načelnik Tonkovac posebno je istaknuo novu demografsku mjeru kojom obitelji s troje i više djece dobivaju mjesečnu naknadu od 200 kn po djetetu do navršene 18.godine života, da se do sada na ovu mjeru prijavilo gotovo 160 obitelji, te da mu je drago da u općini ima toliko obitelji s troje i više djece. Rekao je kako je ta mjera donesena nakon što je nadbiskup organizirao sastanak u listopadu 2018. u biskupskom vikarijatu u Osijeku, između ostalog i na temu demografske obnove. Spomenuo je i sufinanciranje učeničkog i studentskog prijevoza, povećanje iznosa za predškolski odgoj sa 600.000,00 na 1.000.000,00 kuna, sufinanciranje udžbenika i školskog pribora, kupovinu bilježnica i druge brojne mjere.

Župnici župa s područja Općine Čepin, njih šest, koji su također prisustvovali sastanku, izvijestili su nadbiskupa kako je Općina u zadnjih pet godina pomogla rad župskih zajednica u njihovim skromnim zahtjevima  sanacije na sakralnim objektima, što je nadbiskup pohvalio i zahvalio što Općina prati život vjerske zajednice i vjernika.

Susret s predstavnicima lokalne vlasti redovni je dio kanonske vizitacije, jer, kako je rekao mons.dr.Hranić, „i oni promatraju život svoje sredine i u razgovoru s njima možemo dobiti niz korisnih podataka koji i nama trebaju poslužiti kao element kad mi promišljamo o izazovima pastoralnog rada kako bismo i sanirajuće djelovali i kako bismo razumjeli ljude.“

Nadbiskup je rekao i kako su župe važan subjekt društvenog života u svakoj općini. Dodao je kako se, kad se svatko potrudi, mogu dogoditi određeni rezultati na korist građana koji su i mještani općina, kao i župljani triju župa.

Na kraju susreta, nadbiskup Hranić dao je blagoslov Općinskom načelniku Draženu Tonkovcu, pohvalio njegov trud i uputio ga da i dalje djeluje na dobrobit cijele zajednice kao i u dosadašnjem radu.