Šire gradsko područje pogodio je razoran potres te ima nestalih osoba u ruševinama, a neke osobe su zbog nastale panike otrčale u nepoznatom smjeru. Neki očevici tvrde da su čuli glasove u lokalnom šumskom predjelu. Tehničke ekipe su na mjestu događaja, a potrebna im je pomoć K-9 timova kako bi uspjeli locirati zatrpane osobe. Na mjesto događaja vatrogasci dolaze sa svojim potražnim psima kako bi pomogli u pronalasku nestalih osoba.

Nakon nekoliko dana treninga, u subotu 29.10.2016., vatrogasci i K-9 potražni tim održali su Međunarodnu vježbu spašavanja iz šuma i ruševina na Zidinama, povijesnom lokalitetu Kolođvar, na granici dviju općina – Čepina i Antunovca. Na toj su pokaznoj vježbi bili nazočni vatrogasci iz okolnih mjesta i Osijeka te čepinski izviđači, a posebni su gosti članovi tima slovenskih vatrogasaca koji su bili ujedno i evaluatori licenciranja novih potražnih pasa.

U subotnjoj su vježbi sudjelovali potražni psi pasmina belgijski ovčar i labrador, a bilo je i križanaca te chihuahua – maskota opatijskog K9 tima – koji je organizirao ovu višednevnu vježbu. Organizatori su kazali kako su vrlo ugodno iznenađeni dobrodošlicom kojom su im čepinska i antunovačka općinska uprava, na čelu s načelnicima Draženom Tonkovcem i Ivanom Anušićem, pripremile u Kolođvaru i u mjestima gdje su smještene općinske uprave. Rijetko gdje, ustvrdili su, naiđu na ovako dobre domaćine.

Zoran Laslavić, predstojnik Povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu, na kraju vježbe pojasnio je što u Slavoniji rade već nekoliko dana sa psima koji se licenciraju za pretraživanje i spašavanje. Pozdravio je s vatrogasnog kamiona s ljestvama nazočne u ime Hrvatske vatrogasne zajednice, istaknuvši kako u prirodi timovi borave od četvrtka na vježbama za koje su im odlično poslužili ambijent s ruševinama.

– Vatrogasci su kao temelj urbane zaštite i spašavanja organizirali ovu vježbu kako bi psi bili licencirani, odnosno sposobni odgovoriti zahtjevnim zadacima koji se pred njih i njihove vodiče postavljaju u kriznim situacijama kada je potrebno spašavati ljude iz ruševina, ili u nekim drugim ekstremnim situacijama kada je naša pomoć prijeko potrebna. Radili smo i danju i noću vježbajući sa psima, simulirajući situacije koje se mogu naći na terenu kada interveniramo, radile su motorne pile, prašilo se, dimilo, agregati su zujali i bučuli, radili reflektori… Unatoč svemu tome, psi su obavili svoj zadatak – ispričao je Zoran Laslavić, predstojnik Povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu.

Vatrogasac Vacika Brajdić, administrator web-portala osječkih profesionalnih vatrogasaca (www.vatrogasci-osijek.hr) ocjenuje kako je međunarodna vježba uspjela, a Laslavić je naglasio kako se u Hrvatskoj s potražnim psima radi već šest godina.

Dobrovoljnim vatrogascima iz seoskih i gradskih društava i profesionalcima iz Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek Zoran Laslavić ispričao je šaljivu zgodu s jedne od rasprava koje se često povedu u ovakvim situcijama.

– Pitaju me često je li u spašavanju vatrogasnim timovima u pomoći bolja “motorka” ili pas, a ja odgovaram da je bolji pas. Psa se može nakon obavljenog zadatka podragati, a motorku baš i ne možeš – zaključio je Laslavić i pozvao okupljenu djecu da se poigraju sa psima kojima je jedina, a najčešće i sasvim dovoljna, nagrada za uspješno obavljen posao i spašene ljudske živote tek upućena im iskrena lijepa riječ. Dovoljno ih je samo pomilovati i poigrati se s njima najdražom igračkom – lopticom, do sljedećeg ozbiljnog i zahtijevnog zadatka na koji će hitro i uvijek izići sa svojim najboljim prijateljima – vatrogascima i vodičima.

Glas Slavonije – Darko PEJIĆ
Radovi na sanaciji i uređenju prostorija udruge UŠR RVIBDR
Načelnik općine Čepin, Dražen Tonkovac je ovom prilikom obišao i radove na sanaciji, renoviranju i uređenju prostorija UŠR RVIBDR na izletištu kojim upravlja udruga, a te prostorije koristi za noćenje ribolovaca i ribočuvara te kao prostorije za potrebe rada udruge.
Pogledajte fotografije ovdje.