Učenici 2.b razreda OŠ Miroslava Krleže Čepin sudjelovali su u  nagradnom natječaju „Mali ekolozi – velike nagrade” koji su u prosincu 2013. godine organizirali Bioteka, udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, i Trgovački lanac Emmezeta.

Mentorice projekta su učiteljice Silva Sekulić, razrednica 2. b razrednog odjela i Zlata Matusina, prof. biologije i kemije a voditeljica projekta je Jana Barišić, učenica 2..b. Naziv našeg projekta je „Nahranimo naše ptice stanarice”.

Projektna ideja bila je zdravo voće. Željeli smo podići javnu svijest o važnosti ptica stanarica u zaštiti voća. Krenuli smo s pretpostavkom da mali broj ljudi zna koja je važnost ptica za biološku raznolikost i za njihovu ulogu u hranidbenom lancu. Početnim anketiranjem roditelja i testiranjem učenika naše pretpostavke su se potvrdile. Isplanirali smo aktivnosti  kojima  smo učili  o važnosti ptica.

Učiteljica Z. Matusina i predsjednik Udruge za uzgoj malih životinja „Florentinac” iz Čepina, Z. Sušenka održali su predavanje za učenike i roditelje, a učiteljica S. Sekulić demonstraciju izrade hranilica. Hranilice i kućice vrijedno su izrađivali svi učenici sa svojim roditeljima i članovima šire obitelji koji su im rado pomagali. Svaki učenik izradio je barem jednu kućicu, a potom ju postavio u svoj vrt ili voćnjak. U holu naše škole organizirali smo  izložbu hranilica i kućica  te  likovnih i literalnih radova na temu ptica.

Cijele zime vodili smo brigu o pticama: upoznavali ih, istraživali uvjete u kojima žive, hranili ih, promatrali, fotografirali, izmjenjivali iskustva, međusobno si pomagali savjetima te tako stjecali iskustvo timskog rada.

U suradnji s udrugom „Florentinac“ organizirali smo likovni natječaj na temu „Životinje vezane za Uskrs” za učenike 1. – 4. razreda. Slikali smo zečeve, ovčice, piliće i ptice. Izložba životinja i nagrađivanje najboljih likovnih radova održana je 11. travnja 2014 godine. Povjerenstvo u sastavu L. Mazalović, N. Marguš i Z. Matusina imalo je težak zadatak odabiranja četiriju najboljih radova. Nagrađeni su učenici s velikim oduševljenjem primili svoju nagradu: zeca, nimfu ili zebu.

Završno anketiranje roditelja i učenika pokazalo je da su sve naše aktivnosti bile uspješne.

Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja 2014. godine organizirali smo završnu svečanost  projekta. Tada smo prisutne podsjetili na važnost zaštite prirode za našu budućnost.

Saznali  smo  mnogo o pticama, pomogli smo im prezimiti, naučili smo se služiti dodatnom literaturom i snalaziti se na internetu. U projekt smo uključili cijelu obitelj od sestre do bake i djeda te ih  povezali  oko zajedničkog cilja. Svi su nas poticali i pomagali nam. Razvijali smo zajedništvo, analizirali iskustva svih sudionika tijekom provedbe projekta, radovali se svakoj novoj spoznaji, surađivali s društvenom sredinom.

Zbog održivosti projekta i svega navedenog zaključujemo da smo uspjeli podići javnu svijest o važnosti ptica stanarica u našoj užoj i široj okolini.

Silva Sekulić i Zlata Matusina