Osobita mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ovoj svečanoj prigodi, a povodom otvaranja Čepinskih suncokreta – rekao je na otvorenju manifestacije načelnik općine Dražen Tonkovac.

I ove godine, općina Čepin službeno je u petak otvorila svoju najbogatiju manifestaciju Čepinske suncokrete. Fešta u trajanju od tri dana održavala se na igralištu osnovne škole ‘Vladimir Nazor’, a u organizaciji je općine Čepin i kulturno-umjetničko društvo ‘Ivan Kapistran Adamović’ iz Čepina. Manifestaciju su otvorili načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac i europarlamentarka Marijana Petir.

– Ovo je najznačajnija kulturno tradicijska manifestacija u našoj općini koja je prije šesnaest godina pokrenula kulturni život Čepina. Uspjeh im je zajamčen jer svi sudionici i organizatori (a u organizaciji osim same općine Čepin i KUD–a, sudjeluju brojne udruge različitih profila s područja cijele općine) rade s puno entuzijazma i samoprijegora, te stoga dragi moji Čepinci, svima vama koji ste uzeli učešća u programu mogu reći – Hvala.

I molim vas samo nastavite tako i dalje, a drage nam goste pozdravljam s poštovanjem i željom da se u ovom druženju, kao i pri svakom sljedećem dolasku, osjećaju ugodno u našem Čepinu – nastavio je u prigodnom govoru Tonkovac.

Uz bogati kulturno umjetnički program na kojem nastupaju mnogobrojne čepinske škole, kulturno umjetnička društva, folklorne grupe te tamburaški sastavi u ponudi za sve goste mogu se naći mnogobrojni štandovi s bogatom gastronomskom i ugostiteljskom ponudom raznih građanskih udruga i Opg-ova iz Čepina.

Ova naša plodna slavonska ravnica prigrlila je nas Čepince ali i sve one koji su ovdje došli i pronašli svoj dom. Ravnica obilno daruje naš uloženi trud, a daruje i za ljubav i pažnju koju joj pružamo osiguravajući budućnost nama i našoj djeci. Upravo zbog budućnosti, zbog mladosti koja će doći, moramo se prema zavičaju, našoj ravnici, našoj tradiciji, odnositi s pažnjom i odgovornošću, a poznato je: narod koji ne uči iz prošlosti, ne ljubi i ne njeguje svoje običaje nema budućnosti. Moram istaknuti bitno: nije dostatno obući tradicijsku nošnju, usvojiti poneki običaj, važno je da ispod odijela koje nosi kuca srce koje živi, radi, a ako treba i umire za svoj Čepin i Slavoniju. Nažalost oko nas ima onih koji se skrivaju iza odijela, a još draži su mi oni koji brzo zaborave tko ih je prigrlio, podržao pa i uzdigao. Iako sam maloprije istaknuo da iza ove manifestacije stoji cijeli niz udruga s područja naše općine, ne bi htio sve nabrajati da ne bi nekoga izostavio, uostalom vidjeti ćete ih na ovaj ili onaj način kroz ovaj program, što naravno ne umanjuje doprinos onih samozatajnih koji svojim radom doprinose kako se kaže iza pozornice. Ali dopustite mi jedan izuzetak jer oni to zaslužuju, a to je naš KUD Čepin od kojeg je sve i krenulo. KUD je općinsko dijete i od samog početka podržavamo ga financirajući rad njihovih voditelja (ovdje posebno pohvaljujem gosp. Nenada Sudara), nabavku nošnji i tambura kao i gostovanja diljem Hrvatske pa i u inozemstva gdje s ponosom prenose ime Čepina. Hvala brojnim članicama i članovima jer oni su početak i kraj.

Cijeneći vaše uspjehe pokrenuo sam nominiranje na EU fondove. Prekograničnu suradnja s Mađarskom kroz projekt rekonstrukcije i izgradnju novih, suvremenih i funkcionalnih prostora za potrebe našeg KUD-a. Proračunska vrijednost ovog projekta se kreće oko 600,000 EUR-a, a rezultati natječaja znati će se do kraja ove godine.

Dragi prijatelji, vjerujte da i sam nisam žalio vremena i truda da bi ovi naši ‘Suncokreti’ bili sve bolji, a ponekad sam iskoristio svoj utjecaj i potaknuo poslovne subjekte na sponzoriranje ove manifestacije. Posebno se zahvaljujem tvornici ulja Čepin i njenom direktoru Bičviću i gosp. Pipuniću, kao i svim ostalima kojima se iskreno zahvaljujem na potpori.

Svima skupa želim dobar provod i ugodno druženje sa željom da se ponovo i sljedećih godina srećemo na novim Čepinskim suncokretima – zaključio je u svom pozdravnom govoru načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac.

Scena.hr