Osobe koje u razdoblju zdravstvenog nadzora u obaveznoj samoizolaciji/kućnoj karanteni od 14 dana (14 dana od boravka u zahvaćenom području izvan Hrvatske ili zadnjeg kontakta s oboljelom osobom) tijekom svih 14 dana ne razviju niti jedan simptom povezan s COVID-19 (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem…) trebaju se telefonski javiti svom izabranom liječniku zadnjeg dana samoizolacije i reći da je prošlo 14 dana samoizolacije i da su zdravi odnosno da nemaju simptome, čime prestaje zdravstveni nadzor i samoizolacija. Liječnik će zabilježiti završetak samoizolacije i zatvoriti bolovanje ako je bilo otvoreno (nije potrebna posebna potvrda o završetku samoizolacije). Ovime se osoba briše iz evidencije osoba koje su u samoizolaciji!

Strani i hrvatski državljani koji rade u inozemstvu i nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj, na kraju samoizolacije, ako ne razviju simptome bolesti, trebaju se javiti nadležnom epidemiologu prema boravištu, javiti mu da su zdravi, te će se time završiti njihova samoizolacija.

Preporuke za osobe koje moraju biti u samoizolaciji

  1. Ostanite kod kuće, izlazite samo ako je nužno, ne pozivajte nikoga kući i ne primajte goste.
  2. Izbjegavajte kontakt s ostalim ukućanima koliko god je to moguće.
  3. Pratite simptome – mjerite tjelesnu temperaturu svakodnevno, obratite pozornost na pojavu simptoma akutne respiratorne infekcije (vrućica, kašalj, otežano disanje, malaksalost…).
  4. Provodite higijenu ruku: redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite alkoholni dezinficijens.
  5. Provodite higijenu nosa: Dok kašljete i kišete usta prekrijte papirnatom maramicom ili unutarnjom stranom lakta; maramicu nakon uporabe odložite u kantu za otpad s poklopcem, a ruke dobro operite i dezinficirajte. Za zaštitu nosne sluznice dobro je nos ispirati fiziološkom otopinom za nos, posebice ako je zrak od grijanja suh.
  6. Svakodnevno čistite i dezinficirajte predmete i površine  koje se često dodiruju, a prostorije u kojima boravite čistite sredstvom za čišćenje koje po mogućnosti sadrži dezinficijens.
  7. Redovito provjetravajte prostor u kojem boravite ili uključite ventilaciju.
  8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo.
  9. Boravite u odvojenoj sobi i odvojeno koristite kupaonicu.
  10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine.