Ove smo godine manifestaciju Mjesec hrvatske knjige započeli otvaranjem kućice-knjižnice koja je postavljena u parku Knjižnice. Nebo nam se smilovalo te je u 17:00 sati prestalo kišiti kako bismo aktivnost na otvorenom neometano proveli.

Akciju postavljanja kućica-knjižnica pokrenula je Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica, čija nas je stručna suradnica Julijana Tešija upoznala s projektom i ciljevima. Istaknula je kako su slične kućice-knjižnice dosada postavljane u gradovima, a kroz ovu su akciju postavljene i na prostoru dviju općina: Darde i Čepina.

Udomitelj kućice je Čitateljski klub „KljučČ“ (Klub ljubitelja čitanja Čepin) koji će skrbiti o kućici i njezinu sadržaju. Cilj je potaknuti građane na čitanje i razmjenu knjiga na javnom mjestu, kao i na druženje, razgovor o knjigama te darivanje knjiga, a te je osobine osobito važno prenijeti na djecu i buduće naraštaje. Za ovu malu knjižnicu nije potrebna članarina, ne naplaćuje se zakasnina već građani slobodno razmjenjuju knjige po principu „knjigu uzmi, istu ili drugu vrati“. Osim toga, korisnicima Knjižnice je njezin sadržaj dostupan i u vrijeme kada Knjižnica nije otvorena za korisnike, ali jednako tako, ukoliko im sadržaj kućice nije dovoljan, veći izbor mogu potražiti u Knjižnici.

Osim predstavnika Slagalice, djelatnika Knjižnice i članova Čitateljskog kluba, okupili su se građani zaintrigirani ovom novinom u našoj zajednici. Kućica je ispunjena knjigama koje su odmah i krenule na svoje putovanje. Posebno su lijep dojam ostavili roditelji s malom djecom koja su odabrala slikovnice koje će zajedno čitati u toplini svojih domova, o čemu svjedoči naša fotogalerija.

Prenosimo s czk-cepin.hr