Počinje gradnja sjevernog osječkog kolektora i pročišćivača otpadnih voda vrijednih više od 72 milijuna eura. Riječ je o jednom od najvećih projekata u Hrvatskoj prema količini novca iz europske blagajne.

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, koji je umjesto kako je bilo planirano – Zorana Milanovića predsjednika vlade, je svečano označio početak provedbe projekta vrijednog više od 70 milijuna eura.

Projekt se zove „Poboljšanje vodne infrastrukture u Osijeku“ i procijenjeno je kako vrijedi 72,5 milijuna eura. Osim Osijeka obuhvatit će općinu Čepin te naselja Briješće i Tenju. Europska unija financira 73 posto, odnosno iz europskih će fondova biti uložena 53 milijuna eura. Cilj je poboljšati vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području Osijeka, a korist će imati oko 135 tisuća stanovnika.

Osječane će Projekt Osijek koštati 33, a Čepinčane 5,5 milijuna kuna. Opsežni “Projekt Osijek” ima pet komponenti. Prva je gradnja sjevernog kolektora, druga je gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Osijek, zatim proširenje postrojenja za kondicioniranje vode dvostupanjskom filtracijom. Četvrti korak uključuje gradnju kanalizacijske mreže u Čepinu, Briješću i Tenji, gradnju vodoopskrbnih cjevovoda Nemetin, Klisa – Sarvaš i Ulica Josipa Reihl-Kira. Peta komponenta je nabava opreme.

Glavne aktivnosti u sklopu projekta su izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s naprednim stupnjem pročišćavanja, rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbnog sustava (16 kilometara cijevi), rekonstrukcija i izgradnja sustava odvodnje (66,5 kilometara cijevi) te nabavka opreme za upravljanje i održavanje sustava. Uz poboljšanje razine očuvanosti okoliša (posebno zaštita prirodne raznolikosti i biološkog sustava PP „Kopački Rit“) te zaštite zdravlja ljudi, kroz ovaj projekt očekuje se priključenje 98% stanovništva na sustav odvodnje i vodoopskrbe na području Osijeka.

U sklopu projekta koji se kraće naziva “Projekt Osijek” najzanimljiviji je dio izgradnja sjevernog kolektora i popravak postojećeg (starog stotinu godina) jer se radovi provode u samom gradskom središtu. Nove cijevi kolektora protezat će se od Solarskog trga u Gornjem gradu preko Promenade do vojarne Vrbik kod groblja u Donjem gradu. Riječ je o udaljenosti od 4,2 kilometra. Taj dio kolektora gradi osječka tvrtka Gradnja, rok izgradnje je 36 mjeseci, a vrijednost investicije gotovo 72 milijuna kuna.

Nakon svečanog otvorenja dužnosnici su obišli novoizgrađeni zapadni dio šetnice uz rijeku Dravu.

Pogledajte i prezentaciju Projekti za apliciranje prema fondovima EU – Vodovod Osijek (.PPS dokument)

Prenosimo s OsijekOnline.hr