Nakon obilnih padalina zadnjih dana, DVD Čepin je na poziv mještana izašao na intervenciju radi podizanja nivoa vode u tzv. “Brondinom kanalu” a tako i u oborinskim kanalima Čepinskih Martinaca, te pristupio prepumpavanju vode iz oborinskih kanala u Brondin kanal.

Taj dio Čepinskih Martinaca je niži od razine oborinskih kanala i teren je jako podvodan te je radi toga došlo do poplavljivanja obiteljskih domova i povrtnih usjeva gdje sve što je zasađeno i uništeno radi velike količine poplavne vode.

Na intervenciji koja je trajala od nedjelje u 13:40 sati do ponedjeljka u 10:00 sati sudjelovali su kamion i kombi s pumpama (3 pumpe) i cijeli dan i noć su se članovi DVD-a izmjenjivali kako bi riješili problem mještana s poplavom izjavio je Stjepan Nađ, zapovjednik DVD Čepin.

Općina Čepin će nastojati riješiti u suradnji s Hrvatskim Vodama problem odvodnih kanala izvan naselja koji su u nadležnosti Hrvatskih voda, a nisu sanirani više od 20 godina.

Kanalska mreža unutar naselja je u relativno dobrom stanju, postoji nekoliko kritičnih djelova (kolni prilazi koji su vodonepropusni/zatrpani) koji će biti uklonjeni od stane općine Čepin. Sukladno odlukom o komunalnom redu, svaki mještanin mora svoj kolni prilaz držati protočnim.

Komunalni redar je zadnjih nekoliko dana obilazio područje općine Čepin i zapisivao problematične lokacije. Općina Čepin neće dopustiti da radi pojedinaca naselje bude poplavljeno te ovom prilikom pozivamo mještane općine Čepin da nam jave na kontakt telefon 381 166 problematične kolne prilaze koje primjete –  kaže Dražen Tonkovac – načelnik općine Čepin.

Prošle godine je održan sastanak u prostorijama Hrvatskih voda s temom odvodnih kanala za naselje Čepin. Obećano nam je da će se ti kanali naći u planu sanacije u proračunskoj godini 2014. ali zbog nedostatka novca ipak nisu u planu za ovu godinu te u Hrvatskim vodama tvrde da s vodnom naknadom jedva održavaju kosidbu na postojećim kanalima.

Iz toga razloga inzistiram na geodetskoj premjeri općine Čepin kako bi se utvrdili stvarni kvadrati komunalne i vodne naknade koja je u naselju Livana povećana za 114% koju će platiti općina Čepin a za ostatak općine planiramo da općina Čepin i Hrvatske vode podjele trošak u obliku 50/50 %.