U petak, 07. veljače, u vijećnici Općine Čepin, općinski načelnik Dražen Tonkovac uručio je ugovore o stipendiranju 21 stipendistu. Pet stipendija dodijeljeno je učenicima srednjih škola, šest studentima, jednu je dobio učenik srednje škole/student invalid, te sedam stipendija učenicima srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja (šest medicinskih sestara i jedan vozač), te dvije stipendije studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja (jedan student medicinskog i jedan elektrotehničkog fakulteta). Visina učeničke stipendije iznosi 600,00 kn, dok je studentska stipendija u visini 800,00 kn.

Stipendije za deficitarna zanimanja uvedene su prije dvije godine, a cilj im je potaknuti i usmjeriti učenike i studente prema obrazovanju za zanimanja kojih nedostaje i, kako je rekao načelnik Tonkovac, bez kojih društvo neće moći funkcionirati – zidar, tesar, armirač, vozač, bravar, limar, strojar, dimnjačar, strojobravar, mesar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, medicinska sestra, vodoinstalater;  naglasivši kako je situacija po ovom pitanju alarmantna.

Kako se u prvom krugu nije prijavio dovoljan broj učenika i studenata, raspisan je drugi krug natječaja za stipendije, za koji je predviđeno da se dodijeli preostalih 11 stipendija. Naime, Općina Čepin osigurala je u proračunu sredstva za 32 stipendije, za koje je predviđeno izdvajanje preko 200.000,00 kuna godišnje.

Osim stipendija, Općina Čepin sufinancira i učenički i studentski prijevoz, pa tako umjesto pune cijene karte u visini 700,00 kn, uz sufinanciranje iz državnog i županijskog proračuna, učenici plaćaju mjesečnu kartu oko 50,00 kn, a studenti oko 150,00 kn.

Općina Čepin brine i osnovnoškolcima za koje je ove godine, uz udžbenike osigurane iz državnog proračuna,  Općina osigurala besplatne radne bilježnice, bilježnice, mape i kutije s priborom, a nastavlja i sufinanciranje projekta „Školski obrok za sve“ koji osigurava dnevni obrok u školi svim učenicima osnovnih škola.

Samo za ove tri mjere Općina godišnje izdvaja preko 1.300.000,00 kuna.

Novina koja je u OŠ Vladimir Nazor krenula ove godine je produženi boravak, kojeg također sufinancira Općina.

Asistenti u nastavi, produženi boravak i ranije navedene mjere, samo su neke od demografskih mjera kojima se nastoji pomoći roditeljima i na minimum svesti troškove obrazovanja njihove djece.