Centar za kulturu Čepin već tradicionalno početkom proljeća organizira kazališne predstave za djecu općine Čepin. Ove je godine riječ o predstavi „Dva ježa“u produkciji Kazališne družine „Putujuće kazalište“ iz Osijeka.

Litvansku je basnu prevela Bianca Kalić, tekst su adaptirali Bianca Kalić, Zorica Petnjarić-Kalić i Dario Hak, režiju potpisuje Zorica Petnjarić-Kalić, a glazbu je priredio Goran Matijašević.

U utorak, 24. ožujka, u 10:15 u kazališnoj su predstavi uživala djeca Dječjeg Vrtića „Zvončić“ u Čepinu, a u 11:30 te u 13:00 sati u Osnovnoj školi Miroslava Krleže Čepin. U srijedu, 25. ožujka, istu će predstavu pogledati djeca Osnovne škole Vladimir Nazor Čepin u 09:50, a u Područnoj školi Briješće u 11:30.

Pripovijest je to o borbi dobra i zla, nastala prema motivima litvanske basne. Dočarava prizore iz života dva brata ježa. Stariji brat vremenom izgura mlađeg brata iz roditeljskog doma s objašnjenjem da za obojicu nema mjesta pod istim krovom. Mali jež kreće na put te uzima komadić ugljena kao uspomenu na roditeljsko  ognjište. Putujući  stječe nove prijatelje (zeca, vranu, puža, lisicu) te im pomaže u mnogobrojnim  neprilikama, domišljato i spretno upotrijebivši komadić ugljena. U zečjem selu pronalazi novi dom. Ubrzo se cijelom  šumom pročuje vijest o dobrim djelima malog ježa. Ti glasi dopru i do starijeg brata Zloćka, koji se želi domoći  komadića ugljena, vjerujući da je čaroban.

Predstava je interaktivna s glazbom i songovima, namijenjena djeci od 3-10 godina. Glumci ostvaruju kompletnu komunikaciju s djecom te im pomažu savjetima rješavati probleme i pisati poruke vezane za likove u predstavi.

Predstava promiče kulturne i moralne vrijednosti kao što su briga i ljubav prema bližnjima, dobrota, plemenitost, oprost i požrtvovnost. Ukazuje na važnost obrazovanja i učenja. Što prije naučimo čitati i pisati, manja je mogućnost da nas netko prevari.

Razdragana dječja lica u našoj fotogaleriji svjedoče o ljepoti kazališnog uprizorenja i užitku koji smo im ovom prigodom priuštili – kažu u Centru za kulturu Čepin.

Prenosimo s czk-cepin.hr