Kao i svake prethodne, tako i ove školske 2019/2020. godine, Policijska postaja Čepin, u sklopu preventivne akcije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske „Poštujte naše znakove“, poduzeti će niz preventivno-represivnih mjera i radnji u cilju zaštite djece u prometu.

Za napomenuti je da je tijekom protekle školske godine 2018./2019. u prometu ukupno stradalo 18 djece u dobi od 6 do 14 godina. Najveći broj djece stradao je u osobnim automobilima. Stoga, apeliramo roditeljima da za vrijeme vožnje djeca u automobilima moraju sjediti na propisan način kako bi se broj stradale djece u narednoj školskoj godini smanjio.

Interdisciplinarnim pristupom i koordiniranim aktivnostima raznih službi utjecati će se na svijest građana o potrebi veće pozornosti prema školskoj populaciji. Mladi na putu u školu i iz škole dolaze u neposredni kontakt sa rizičnim ponašanjima koja mogu dovesti do društveno neprihvatljivih ponašanja u obliku kršenja različitih pravnih propisa. Preventivne aktivnosti će biti planirane na lokalnoj razini prema potrebama lokalne sredine.

Ovom prilikom skrećemo pozornost roditeljima na potrebu dodatne informiranosti o tome kojim putem, s kime i na koji način njihovo dijete putuje i gdje boravi prilikom odlaska ili dolaska iz škole.

Isto tako u svojim aktivnostima Policijska postaja Čepin će nazočnošću u blizini  ugostiteljskih objekata pozornost obratiti na posluživanje alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, u blizini trgovačkih radnji nadzirati će se da trgovci ne prodaju alkoholna pića i duhanske proizvode osobama mlađim od 18 godina, a isto tako u blizini objekata igara na sreću u nadzoru će se obratiti pozornost da vlasnici i voditelji objekata, koji nude igre na sreću, onemoguće uplate osobama mlađim od 18 godina.

S ciljem podizanja razine sigurnosti najmlađih u prometu, ali i s ciljem sprječavanja svih drugih devijantnih ponašanja mladih, u suradnji s Odjelom prevencije PU osječko-baranjske te Postajom prometne policije Osijek tijekom mjeseca rujna 2019. godine intenzivirati će se preventivne i represivne aktivnosti na području odgojno-obrazovnih institucija kao i drugih lokacija na kojima se okupljaju mladi.