Projektom “OsnaŽENA” (Ojačajmo starije i nemoćne aktiviranjem žena), koji provodi osječko Gradsko društvo Crvenoga križa u partnerstvu s Gradom Osijekom, Centrom za socijalnu skrb Osijek i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te u suradnji s Općinama Čepin, Šodolovci, Vladislavci i Vuka, zaposleno je 35 žena iz teško zapošljive skupine. Vrijednost projekta iznosi približno 5,7 milijuna kuna, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ovim projektom zaposleno je 10 žena s područja općine Čepin, koje će obilaziti i pomagati starije i nemoćne osobe, njih gotovo 80, tijekom 24 mjeseca. Time će se utjecati na poboljšanje životnih uvjeta starijih osoba koje se teško skrbe o sebi i vlastitom domaćinstvu.

“Ženama će se kroz 24 mjeseca, koliko projekt traje, omogućiti povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada kroz dodatno obrazovanje kako bi nakon završetka projekta bile konkurentnije na tržištu rada”, rekla je voditeljica projekta Dora Zlatarić, na uvodnoj konferenciji projekta „OsnaŽENA“održanoj u srijedu, 03. listopada 2018. u Osijeku. Ženama su projektom osigurane plaće, sve potrepštine i bicikli.

Općina Čepin već duži niz godina samostalno ili u suradnji s drugim institucijama/subjektima provodi projekte koji su usko vezani uz brigu za stare i nemoćne, kao i zapošljava žene koje su dugotrajno nezaposlene kroz javne radove. Ovakav projekt je nastavak dosadašnjih napora, ali se ovime također jasno ukazuje na postojanost potrebe za provedbom ovakvih i sličnih projekata.