Čepinu je neophodna knjižnica primjerena 21. stoljeću i njeni djelatnici se svim silama trude privući što veći broj korisnika i pružiti im usluge kakve se i očekuju u suvremenoj narodnoj knjižnici.

Unazad nekoliko godina dogodili su se značajni pomaci: uredili smo Dječji odjel i opremili ga modernim namještajem, uz značajniju potporu Ministarstva kulture RH  riješen je gorući problem; sanaciji krovišta, a sada smo prionuli uređenju podova i elektroinstalacija, te izgradnji sanitarnih čvorova i u konačnici povećanju korisnih površina namijenjenih korisnicima.

Temeljem javne nabave posao na sanaciji elektroinstalacija dobila je tvrtka Elinsta j.d.o.o. iz Čepina, Vrijednost ugovorenih radova je 100.431,25 kn s PDV-om, a izvođenje arhitektonsko građevinskih radova povjereno je tvrtki  Kapraljević d.o.o. Josipovac za iznos od 314.776,25 kn s PDV-om.  Centar za kulturu Čepin natjecao se za sredstva Ministarstva kulture RH u 2014. godini za uređenje i opremanje prostora Knjižnice. Ministarstvo je prepoznalo značaj ovog projekta i odobrilo sredstva u iznosu od 300.000,00 Kn za investicije i opremanje, te je još dodatno 10.000,00 Kn za nabavku informatičke opreme, kao i 20.000,00 Kn za nabavku knjižne i ne knjižne građe.

Općina Čepin podupire ovaj projekt osiguravanjem razlike ugovorenih poslova u iznosu od 115.205,50  kn, plaćanjem izrade projektne dokumentacije i stručnog nadzora (tvrtka BP Consalting iz Čepina), te provođenjem javne nabave, ujedno je Općina osigurala 20.000,00 Kn za nabavku novih knjiga u knjižnici.

Radovi su započeli; knjižnica privremeno djeluje u improviziranim uvjetima, jer se procijenilo da je bolji i ovakav rad s korisnicima u skučenim prostorima KUD-a Ivan Kapistran Adamović, nego u potpunosti zatvoriti knjižnicu. Molimo korisnike za razumijevanje, a mi ćemo nastojati da im ovu privremenu neugodnost olakšamo koliko je to god moguće.

Nadamo se da ćemo i slijedeće godine uz potporu nadležnih učiniti još jedan korak prema zadanom cilju; Da čepinska knjižnica postane „treći prostor“ svojih korisnika, prostor u kojem će se ugodno osjećati i uvijek iznova vraćati.

czk-cepin.hr