U subotu 8 studenog 2014. u Bizovcu na lokaciji skladišta Državne uprave za zaštitu i spašavanje Zone Osijek, uspješno je provedeno osposobljavanje pripadnika postrojbi civilne zaštite opće namjene Općine Čepin, grada Osijeka, općine Ernestinovo i općine Antunovac. Svoje postrojbe dopratili su članovi stožera, predstavnici općina i općinski načelnici i donačelnici.

Na jednodnevnom osposobljavanju od 08,00 do 13,00 sati kroz 4 radne točke, uz teoretsko upoznavanje i praktičnu obuku sa stručnim predavačima, u okviru nastavnog plana po Programu osposobljavanja, pripadnici postrojbi civilne zaštite opće namjene prošli su upoznavanje sa sustavom civilne zaštite, mjere zaštite od poplava, mjere spašavanja iz ruševina, evakuacija i zbrinjavanje, podizanje šatorskog naselja.

Uspješnu i stručnu provedbu omogućili su svojim doprinosom predavači:

– Državna intervencijska postrojba civilne zaštite – Odjel Osijek: zapovjednik Krešimir Erk te Svetomir Mihajlović i Ninoslav Grozdanić
– Djelatnici Hrvatskih voda VGO Osijek: Zvonimir Dodig i Josip Suver
– Društvo Crvenog križa Osječko – baranjske županije: zamjenik ravnatelja Denis Ćosić te volonteri i djelatnici
– Djelatnik JPVP Osijek Zoran Pakšec
– Djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek: Zvonko Grgec, Silvana Pirić

Sve su teme obrađene uz izuzetnu pažnju i zainteresiranost svih nazočnih. Ovakav vid osposobljavanja ocijenjen je kvalitetnim i uspješnim, osobito praktična obuka: izrada zečjeg nasipa, obuka podizanja šatorskog naselja, provođenje evakuacije i zbrinjavanja ugroženih osoba, demonstracija opreme i postupaka kod spašavanja iz ruševina, te postupci timova civilne zaštite i potpora gotovim snagama i spasiocima u spašavanju stanovništva i imovine u nesrećama i katastrofama.

Na osposobljavanju su svi pripadnici civilne zaštite opće namjene nosili propisane oznake i opremu. Osposobljavanje je proteklo na najvišoj razini ozbiljnosti u izvršavanju radnih zadaća, a osim radne atmosfere, bilo je prostora i za međusobno druženje u pauzi uz ručak.

Ovakav pozitivan rezultat i odjek osposobljavanja od strane polaznika te kod čelnika njihovih općina i gradova, kao i od strane predavača, daje nam zadatak nastavka i provedbe osposobljavanja u kontinuitetu, barem jednom godišnje s novim temama i zadacima.