Dana 07. Ožujka 2018. u prostorijama vijećnice Općine Čepin održan je prvi službeni radni sastanak na temu revitalizacije bivšeg „Naselja prijateljstva“.

Sastanku su prisustvovali općinski načelnik Dražen Tonkovac sa zamjenicima Ivanom Žeravicom i Matejom Kalajžić, te g.Damir Fekete ispred HEP-Plina d.o.o., Saša Miletić (HEP ODS, Elektroslavonija Osijek), Veronika Pančić Ruška (Hrvatske vode VGO za Dunav i donju Dravu), Željko Kovačević (Hrvatske vode VGO za Dunav i donju Dravu), Željko Barišić (Urednost d.o.o.), geodet Ivan Oreč i projektant ISG d.o.o. Kamilo Mlinarević.

Na sastanku je utvrđeno kako bi bilo najbolje krenuti u izgradnju potpuno nove infrastrukture (odvodnja, električna energija, plinska mreža), koja bi bila dobar temelj za izgradnju moderno uređenog naselja sa širokim koridorima. Predloženo je i postavljanje energetskog kanala sa svim instalacijama. Okvirno se razgovaralo i o mogućnostima sufinanciranja i podjeli troškova, kao i o prijavama projekata na EU fondove.

Podsjetimo, Vlada RH je na svojoj sjednici dana 01. prosinca 2017., održanoj u Osijeku donijela Odluku o darovanju nekretnina Općini Čepin, bivšeg „Naselja prijateljstva“ u svrhu izgradnje javno društvenih sadržaja, stambenih objekata za mlade obitelji, dječjeg vrtića, općinskog trga, parka i dječjih igrališta, te je potpisan i ugovor o darovanju iste.

Revitalizacija bivšeg „Naselja prijateljstva“ nije projekt isključivo Općine Čepin, već je dio „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“ koji uključuje provedbu nekoliko novih mjera, a one najvažnije omogućuju projektima s područja manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i mogućnost da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava. Na iste će se prijavljivati Općina Čepin, a sve kako bi na području bivšeg „Naselja prijateljstva“ realizirala novo, moderno naselje sa potpuno novom komunalnom infrastrukturom. Cilj izgradnje takvog naselja je poticanje demografske obnove, doseljavanje mladih obitelji u Općinu Čepin i zaustavljanje negativnog trenda iseljavanja. Činjenice da je naselje u blizini već postojećeg vrtića, doma zdravlja, osnovne škole, te same Industrijske zone, koja je također u izgradnji i u kojoj će, po završetku, biti otvoren znatan broj novih radnih mjesta, već same upućuju na to kako će ovo naselje privući brojne mlade obitelji kao idealan odabir za stanovanje, odnosno rješavanje stambenog pitanja.