Općine Antunovac i Čepin na čijoj granici se nalazi povijesni lokalitet i registrirano kulturno dobro Utvrde Kolođvar (Korođvar) protekli su vikend u suradnji s Restaruratorskim odjelom iz Osijeka koji provodi istraživanja na lokalitetu organizirale projekt čišćenja i uređenja zidova i prostora unutar Utvrde.

Restauratorski odjel iz Osijeka u tijeku je provođenja istraživačkih radnji pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture s ciljem utvrđivanja povijesnih činjenica oko nastanka lokaliteta.

Kako bi pomogli u radu konzervatorima i povjesničarima Općine su zajedno sa volonterima nekoliko udruga (DVD Ivanovac i Udruga mladih Dvorište Ivanovac, te DVD Čepin) u dobrom dijelu očistile i uredile okoliš, pomogle u razvrstavanju građevinskog materijala i spremanju građe za daljnja istraživanja.

Na ovaj način doprinosi se pripremi projekta „Zaštita i revitalizacija kulturnog dobra prema konzervatorskoj studiji – tvđava Korođ – zaštićeno kulturno dobro“.

U planu je i prezentacija dosada poznatih povijesnih činjenica o razlozima nastanka lokaliteta i povijesnim događajima, te mitovima i legendama koje se vežu uz Utvrdu Kolođvar Ivanovac.

Prenosimo s opcina-antunovac.hr

Pogledajte više slika ovdje.