I Općina Čepin potpisnica je Sporazuma o suradnji na provedbi Projekta razvoja širokopojasne infrastrukture, koju je župan osječko-baranjski Ivan Anušić potpisao s načelnicima sedam jedinica lokalne samouprave: Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka.

Radi prijave na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na dostavu projektnih prijedloga „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ (područja u kojima nije dostupan širokopojasni pristup i adekvatna infrastruktura te ne postoji komercijalni interes za ulaganje u istu) Osječko-baranjska županija organizirala je izradu Plana razvoja širokopojasne infrastrukture i snosila troškove (236.250,00 kuna s PDV-om) izrade takvog plana za područje općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka. Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Osječko-baranjske županije, Nataša Tramišak kaže kako je ovo jedinstvena prilika da se na ovom području izgradi infrastruktura koja će moći podnijeti velike brzine interneta (do 100 Megabita u sekundi, a trenutno su manje od 30).

Plan se šalje na suglasnost HAKOM-u, pa slijedi javna rasprava u kojoj će uvid u dokumente imati svi građani i ostali zainteresirani subjekti, a cijeli pripremni postupak mora završiti do 17. lipnja.

Od moguća tri investicijska modela odabran je Model A koji predviđa uključivanje privatnog operatera koji će morati sufinancirati svoj dio izgradnje infrastrukture. Najviši dopušteni iznos bespovratnih sredstava po tom modelu je do 63,5 milijuna kuna, no točna vrijednost projekta znat će se nakon izrade projektne dokumentacije za izgradnju infrastrukture, kao i investicijske studije koju operater predloži Ministarstvu. Izgradnja infrastrukture mora završiti do 2022./2023. godine.