Kako je novoizgrađeni kružni tok u Čepinu nedavno uspješno prošao tehnički pregled, u utorak, 04. prosinca svečano je i službeno otvoren.

Svečanost je započela sastankom u vijećnici Općine Čepin, kojemu su prisustvovali predstavnici Općine Čepin : načelnik Dražen Tonkovac sa zamjenicima i suradnicima, te predstavnici Uprave za ceste Osječko-baranjske županije : dipl.ing.građ.Ivica Bilandžić, viši suradnik za održavanje cesta u Upravi za ceste Osječko-baranjske županije i ing.prom. Franjo Sušec, suradnik za sigurnost prometa Upravi za ceste Osječko-baranjske županije, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova : Zlatko Pakšec, načelnik policijske postaje Čepin, Ladislav Bece, načelnik PU Osječko – baranjske i Darijo Premec, glasnogovornik PU Osječko-baranjske, te predstavnici projektanta, tvrtke Rencon: dipl.ing.građ. Denis Šimenić, projektant i dipl.ing.građ. Ivan Blažević, projektant suradnik.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, koji je najavio svoj dolazak na svečano otvorenje, ispričao se nepredviđenim obvezama.

Općinski načelnik Dražen Tonkovac na samom početku sastanka pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svima na ovom prekrasnom projektu, čijom se realizacijom uvelike osiguralo najosjetljivije sudionike u prometu, a to su pješaci i biciklisti. Zahvalio je na svim projektima realiziranim u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, ali i samom Županijom. Iz tih svih projekata i dobre volje kojima Ministarstvo koordinira projekte u suradnji s lokalnom zajednicom, vidljiv je, kako kaže, tzv. američki sistem suradnje gdje lokalna samouprava i policija zajednički idu u sve projekte za sigurnost i dobrobit mještana.

Svi sudionici sastanka, zaključili su kako je zajedničkom sinergijom svih sudionika – Općine Čepin, Ministarstva unutarnjih poslova, Uprave za ceste Osječko-baranjske županije, projektanata i izvođača, ali i samim strpljenjem mještana, izgrađen značajan infrastrukturni projekt, kružni tok, kojim je riješen najveći i najdugoročniji prometni problem u Čepinu.

Ugovorena vrijednost samog projekta je 3.600.000,00 kn, od čega je Ministarstvo unutarnjih poslova iz programa “Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske”, sufinanciralo 2.400.000,00 kn, dok je preostali iznos od 1.200.000,00 kn sufinancirala Uprava za ceste Osječko-baranjske županije. Za stručni nadzor izdvojeno je 71.000,00 kn. Projektnu dokumentaciju financirala je Općina Čepin.

Oko kružnog toka uređene su i servisne ceste, parking, spojene su pješačke i biciklističke staze, postavljena je i nova LED rasvjeta, a projektom je, kako su podsjetili predstavnici Rencona, predviđeno i hortikulturno uređenje kružnog toka, koje će se realizirati na proljeće.

Nakon sastanka u Vijećnici Općine Čepin na kojem su se uzvanici upoznali s detaljima vezanim uz realizaciju ovog projekta, kao i o budućim planovima i zajedničkim aktivnostima, uputili su se na lokaciju kružnog toka. Ovdje su se sudionici ove svečanosti uvjerili kako je projektno rješenje sveobuhvatno i efikasno riješilo ovo prometno čvorište.

Uz kratak obilazak ovog infrastrukturnog objekta od regionalnog značaja, kružni tok svečano je otvorio Osječko-baranjski župan Ivan Anušić.