“Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati.”

Deklaracija o pravima djeteta UN-a

Svi veliki projekti koji su realizirani u proteklih sedam godina i projekti koji su u tijeku – energetske obnove zgrada, biciklističke staze, Centar za kulturu, kružni tok, Dječji vrtić Zvončić Čepin koji uskoro kreće s radom, nastavno sportska dvorana čija izgradnja kreće početkom iduće godine, obnova utvrde Korogyvar, dvorca Adamović i brojni drugi projekti … sve je to napravljeno da traje i služi zajednici kako danas tako i u budućnosti. A budućnost su djeca i mladi o kojima Općina Čepin brine kroz brojne mjere.

Briga o djeci  kreće od prvih dana života kroz novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta koja za prvo dijete u obitelji iznosi 2.000,00 kn, za drugo 2.500,00 kn, a za treće i svako slijedeće 4.000,00 kn.

Donesena je i odluka o osnivanju Dječjeg vrtića Zvončić, odobren je Program rada vrtića i pri samom je kraju postupak otkupa zgrade dječjeg vrtića od Grada Osijeka, pa će se tako od iduće godine upisivati prva generacija mališana u Dječji vrtić Zvončić. Trenutno se sufinancira cijena vrtića sa više od 2 milijuna kuna. Mjere za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom virusa SARS-CoV-2 obuhvatile su i roditelje čija djeca nisu koristila usluge dječjeg vrtića u razdoblju od 16. ožujka do 30. lipnja. Njima je osigurana potpora u vidu plaćanja dijela troškova usluge dječjeg vrtića koju su bili sami u obvezi platiti.

Osnovnoškolcima je i za školsku godinu 2020./2021. Općina Čepin osigurala sredstva za kupnju dodatnih nastavnih materijala (bilježnice, radne bilježnice, likovne mape, kutije s radnim materijalima) za sve učenike osnovnih škola, uključujući obvezne i izborne predmete. Izdvajaju se i sredstva za „Školski obrok za sve“, za produženi boravak u OŠ Vladimira Nazora kao i za asistente u nastavi.

Stipendije Općine Čepin dodjeljuju se već sedmu godinu zaredom. Dodjeljuju se izvrsnim studentima, sportašima i invalidima. Prije tri godine uvedene su i stipendije za deficitarna zanimanja, te za STEM područja znanosti (u biotehničkom, tehničkom, biomedicinskom i prirodnom području znanosti te studijskim programima kojima se stječe akademski odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije).

Općina Čepin objavila je natječaj za dodjelu stipendija i za školsku/akademsku godinu 2020./2021. Dodijelit će se ukupno 40 stipendija u visini 600,00 ili 800,00 kuna. Za ovih 40 stipendija predviđeno je 280.000,00 kuna.

Uz stipendije, učenicima srednjih škola i studentima sufinanciran je i prijevoz, pa tako učenici za mjesečnu kartu izdvajaju 44,92 kune, a studenti 160,00 kuna. Mjesečna karta za učenike iz Beketinaca i Čepinskih Martinaca je besplatna, dok je studentska karta ista kao za studente iz Čepina – 160 kuna.

Za obitelji s troje i više djece, Općina Čepin osigurava i mjesečnu novčanu potporu u iznosu od 200,00 kuna po djetetu do navršene 18. godine života djeteta. Ova mjera provodi se od 1. siječnja 2019., a za nju je do sada isplaćeno gotovo dva milijuna kuna.

Osim ovih mjera, Općina Čepin financiranjem projekata brojnih udruga koje djeluju na području općine Čepin, financira i projekte udruga usmjerenih na djecu i mlade: Košarkaške akademije Čepin, Nogometne škole NK „Tomislav“ Livana,  Odbojkaški klub „Čepin“ Čepin, Udruge za rad s mladima „Breza“, KUD „I. K. Adamović“ Čepin koji ima i dječju sekciju, Udruga Rame uz rame te Nogometna škola NK Čepin. Projektima je pokriveno područje sporta, kulture kao i brojne prigodne radionice za djecu. Za projekte ovih udruga osigurano je gotovo 300.000,00 kuna.

Za sve ove mjere Općina godišnje izdvaja preko 5 milijuna kuna godišnje.

Uz sve mjere koje Općina poduzima kako bi osigurala djeci prava koja im pripadaju, brinemo i o njihovom pravu na igru.

Izgrađen je rekreacijski park u Novom naselju gdje su postavljena i igrala za djecu, obnavljaju se postojeća dječja igrališta, ali i grade nove: Općina Čepin tako je obnovila dječje igralište kod nogometnog igrališta NK Klas, u naselju Ovčara, a obnovljeno je i dječje igralište kod športsko – rekreacijskog centra Zidine, te u Ulici Kralja Tomislava, a sustavno će se obavljati i preostala igrališta. Trenutno je raspisana javna nabava za izgradnju dječjeg igrališta u Beketincima, koje će dobiti novo, moderno igralište.