U utorak, 11. veljače 2014. godine, u 18 sati našu je knjižnicu ispunila nova kreativna energija: održana je radionica izrade lutaka i dekorativnih predmeta od šuške.

Pod vodstvom gospođe Mire Pavošević, članice KUD-a Čepinski Martinci, naučili smo kako od ovog prirodnog materijala načiniti lijepe dekorativne predmete. Na ovu nas je ideju potaknulo izvrsno predstavljanje KUD-a Čepinski Martinci u emisiji Dobro jutro Hrvatska povodom Kukuruzijade u Čepinskim Martincima 2013. godine.

O samozatajnoj, skromnoj i nenametljivoj gospođi Miri više smo uspjeli doznati od predsjednice KUD-a Čepinski Martinci, gospođe Dubravke Sudar koja je s ponosom istaknula kako su oslikani tanjuri, ćupovi i slike sa zavičajnim motivima svoje mjesto pronašli i u Turističkoj zajednici grada Osijeka, a za nadolazeću manifestaciju Martinačko pokladno sijelo starom je namještaju podarila novo ruho. A sve je krenulo iz ljubavi prema prirodnim materijalima, potrebom za kreativnim izričajem, uređenjem groblja, prigodnim darovima za blagdane: aranžmanima, lutkama, anđelima…

Cilj radionice je bio u ovo zimsko vrijeme okupiti sve koji žele naučiti nešto novo i družiti se u knjižnici. Za našu prvu radionicu odabrali smo stanovnicu naše općine kako bismo javnosti predstavili kreativce svoje zajednice. Željeli smo pokazati kako često nije potreban novac, već uz mala ulaganja i malo više truda možemo stvarati nove vrijednosti. Okruženi smo prirodnim bogatstvima koje samo treba znati iskoristiti na različite načine, u našem slučaju: šuška sa naših njiva + kreativnost, svestranost i marljivost gospođe Mire =radionica + izložba dekoracija od šuške u knjižnici do kraja veljače!

One koji su propustili radionicu pozivamo da do kraja mjeseca posjete knjižnicu gdje su izloženi uradci gospođe Mire, a mi smo na izložbenom panou pridodali priručnike iz našeg fonda o raznovrsnim tehnikama primijenjene umjetnosti kako bismo i druge potaknuli na kreativno izražavanje.

Ovu prigodu koristimo kako bismo pozvali i ostale kreativne i marljive pojedince, umjetnike, ustanove, udruge i tvrtke koje žele surađivati s Knjižnicom da nam se jave kako bismo osmislili kvalitetan program i zajednicu obogatili zanimljivim sadržajima. S veseljem očekujemo vaše suradničke prijedloge!

Prenosimo s czk-cepin.hr