Iako smo, s velikom radošću, najavili prvo gostovanje kazališta u našoj knjižnici, na Odjelu za djecu i mlade, jučerašnje nevrijeme nam je, ali samo nakratko, pobrkalo planove te zbog nastale štete nismo mogli program održati u svom prostoru, ali nam je naša Općina Čepin velikodušno otvorila vrata svoje vijećnice te od planiranog programa nismo odustali.Read More

Učenicima, članovima dramskih sekcija OŠ Miroslava Krleže i OŠ Vladimir Nazor, omogućili smo upoznavanje s procesom nastanka kazališne predstave kroz interaktivnu radionicu. Ugostili smo glumicu Zoricu Petnjarić-Kalić iz „Putujućeg kazališta“ koja ih je upoznala sa svim etapama postavljanja nekog književnog predloška na scenu. Djeca su dobila uvid u složen proces: od prijedloga nekog književnog teksta za uprizorenje, preko angažmana kazališnih djelatnika (dramaturga, redatelja, glumaca, scenografa, kostimografa, vlasuljara, skladatelja, inspicijenta, mastora tona i svjetla…) do generalnih proba i premijere. Glumica je djecu upoznala sa stručnom kazališnom terminologijom (čitaće probe, repeticije itd.) te ih animirala na koji način sve teoretski naučeno primijeniti u stvaralačkom procesu. Dakako da je ovaj dio djeci bio zanimljiviji: čim je glumica izvadila lutke, nastao je opći interes i želja dodirnuti ih i „zaigrati“. Djeca su pokazala svu svoju maštovitost i kreativnost i u trenu osmislila kratke igrokaze te je druženje s lutkama potrajalo i malo duže od planiranog.

Ovim smo programom, u okviru Mjeseca hrvatske knjige, pod motom „Tko čita (ne) skita!“, željeli skrenuti pozornost na književni/dramski tekst kao ishodište drugih umjetnosti, u ovom slučaju kazališne, ali i knjižnice kao čuvarice književnog/knjižnog blaga koja nudi i nove sadržaje svojim novim, mladim korisnicima…možda i budućim piscima/glumcima/kazališnim djelatnicima!

Prenosimo s Czk-cepin.hr