Na Dan hrvatskih knjižnica, u ponedjeljak, 11. studenoga 2013. godine, upriličili smo Dan otvorenih vrata i organizirani posjet prvašića čepinskih osnovnih škola koji su tom prigodom besplatno upisani u našu knjižnicu.

Posjetila su nas tri prva razreda OŠ Miroslava Krleže u pratnji učitelja Dinka Pospišila i učiteljica Alenke Popić i Ivane Pešerović te 1.b razred OŠ Vladimir Nazor u pratnji učiteljice Renate Viviora Rous. Djeca su upoznata s djelatnošću narodne knjižnice i načinima na koji mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme uz zanimljive i poučne dječje knjige te u našim igraonicama. Uvjereni smo da će oni postati naši trajni korisnici. Odmah smo dogovorili i narednu aktivnost: djeca će izraditi straničnike koje ćemo mi izložiti. Veselimo se toj izložbi!

Učenici 1.b razreda OŠ Vladimir Nazor su nas razveselili prigodnim programom. Prikazali su dio svog projekta pod nazivom „Knjiga“: izveli su kratki igrokaz o postupanju s knjigom , kratku „Početnicu“ o slovima koja su dosada naučili te otpjevali i zaplesali „Pačji ples“. Svoju su dječju radost i poletnost prenijeli i na nas odrasle.

1.a razred OŠ Vladimir Nazor nas nije organizirano posjetio, ali smo i za njih priredili iskaznice koje smo im dostavili u školu. Pozivamo njihove roditelje i članove obitelji da ih doprate u knjižnicu i pomognu im pri prvim posjetima općinskoj knjižnici.

Ovo je još jedna u nizu akcija koje provodimo s ciljem da određenoj skupini populacije osiguramo besplatno korištenje knjižničarskih službi i usluga. Kako smo prošle godine uredili Odjel za djecu i mlade, a ove godine promovirali nacionalnu kampanju „Čitaj mi“, veći dio naših programa u Mjesecu hrvatske knjige usmjerili smo predškolskoj djeci i učenicima osnovnih škola. Ove vrijedne akcije besplatnog upisa korijene imaju u vrijednostima koje kontinuirano promičemo: maksimalna otvorenost, dostupnost i socijalna osjetljivost s ciljem ostvarivanja društvene jednakosti u dostupnosti znanja i kulture te senzibiliziranja javnosti i prvenstveno političkih elita da je društvo s takvim knjižnicama ono kojem trebamo beskompromisno težiti.

Prenosimo s Czk-Cepin.hr