Svi s nestrpljenjem očekujemo dolazak toplijih dana, buđenje prirode, šetnje u prirodi, obiteljske piknike i aktivnosti na svježem zraku.

Možda i najljepša lokacija za druženje u prirodi u našoj okolici je sportsko- rekreacijski centar Zidine u Čepinu.

Zidine polako postaju mali raj za izletnike, pogotovo za obitelji s djecom. Nedavno je na Zidinama obnovljeno dječje igralište, dodane su nove dječje sprave za igru, a u subotu je održana i radna akcija uređenja okoliša. Djelatnici Komunalac Čepin d.o.o. betonirali su postolja za 4 nova roštilja, postavljali betonske koševe za smeće i uređivali okoliš.

Pridružili su im se i općinski načelnik Dražen Tonkovac, direktor Komunalca Čepin Željko Barišić, te nekoliko djelatnika općinske uprave koji su volonterski pomagali pri uređenju okoliša.

Osim ovih radova, u pripremi su i još dva velika roštilja.

Udruga UŠR RVIBDR  Čepin – Ivanovac uređivat će kućicu na Zidinama.

Zidine su mještanima dobro poznate po dugogodišnjoj tradiciji proslave praznika rada koje godinama organizira Općina Čepin i svim posjetiteljima osigurava besplatan grah za ručak.

Jezerom Zidine upravlja ribolovna udruga UŠR RVIBDR  Čepin – Ivanovac, koja se na jezeru bavi rekreacijskim ribolovom i okuplja dvadesetak članova.

VIKEND NA "ZIDINAMA" : Radna akcija djelatnika Komunalac Čepin i volontera

No, sadržaj na Zidinama polako se obogaćuje: Općina Čepin prijavila je i projekt poučno-edukativne staze, koji obuhvaća izgradnju staze te popratni sadržaj za rekreaciju i odmor na lokaciji sportsko-rekreacijskog centra Zidine u Čepinu. Projekt je prijavljen na natječaj za provedbu podmjere 8.5. “Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava” – provedba tipa operacije 8.5.2 “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”.

Zahvatom je predviđeno uređenje nove pješačke staze ukupne dužine 550 metara, koja će prolaziti kroz hrastovu i grabovu šumu, a ovisno o reljefnim i geografskim uvjetima, prilagodit će se postojećem terenu. Uz stazu su predviđeni dodatni sadržaji, kao što su informativne ploče, putokazi, klupe, sjenice, sve izrađeno isključivo od ekološki prihvatljivih materijala. Također, bit će postavljeni poučni paneli koji će opisivati biljne i životinjske vrste ovog područja sa zanimljivim fotografijama. Uz samu stazu na pojedinim stablima bit će postavljene kućice za ptice, a predviđeno je i postavljanje kućice za promatranje ptica

Nadalje, prijavom na poziv „Revitalizacija kulturne baštine urbane aglomeracije Osijek“ Općina Čepin osigurala je bespovratna sredstva za provođenje projekta “Izrada projektno tehničke dokumentacije obnove utvrde Kolođvar i izgradnje dodatnog sadržaja“, u visini gotovo 2 milijuna kuna. Provođenjem ovog projekta Općina Čepin želi stvoriti preduvjete za obnovu kulturne baštine i razvoja dodatnih edukativno – turističkih sadržaja na prostoru postojećeg zaštićenog kulturnog dobra „Srednjovjekovni grad Kolođvar“ s ciljem stvaranja nove turističke ponude i razvoja turizma na području Osječko-baranjske županije.

Uz ove projekte s pravom možemo reći da će stanovnici općine Čepin u neposrednoj blizini imati prekrasan prostor za bijeg od svakodnevice. A kako je u sljedećem financijskom razdoblju planirana i izgradnja pješačko-biciklističke staze od Krbavske ulice do Korogyvara, do svoje destinacije za odmor moći će se odvesti biciklom…