Danas (srijeda, 6. studenoga 2019. godine) u Gradskom muzeju Vukovar Općinski načelnik Dražen Tonkovac nazočio je svečanom predstavljanju hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju u sklopu kojeg je upriličeno potpisivanje i uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih nacionalnih i EU sredstava korisnicima iz pet slavonskih županija. Potpisivanje Ugovora od strane korisnika održalo se danas u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz s početkom u 10 sati, a u ime Općine Čepin načelnik Tonkovac nazočio je i svečanosti potpisivanja.

Ministar Marko Pavić uručio je 170  ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava korisnicima iz pet slavonskih županija, a čija je ukupna vrijednost oko 120 milijuna kuna. Od toga je Općini Čepin uručeno pet ugovora, ukupne vrijednosti gotovo 4 milijuna kuna: odobrena su sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta u cilju smanjenja divljih odlagališta i količine miješanog otpada u Općini Čepin, vrijednosti 325.639,84 kn, zatim za energetsku obnovu zgrade Društveni dom na adresi Stjepana Radića 55, Čepinski Martinci, 327.419,37 kn; energetska obnova zgrade nogometnog kluba NK Klas, 254.585,38 kn i energetsku obnovu zgrade nogometnog kluba NK Čepin, 272.924,72 kn. Najveći iznos bespovratnih sredstava odobren je za Gospodarsku zonu Čepin: čak 2.687.090,43 kune.

Kako je na Božićnom domjenku u Općini Čepin prošle godine načelnik i najavio, 2019. godina zaista je godina za pamćenje. Naime, ovih pet projekata koji su već u realizaciji, ukupne su vrijednosti oko 20 milijuna kuna. Svih pet projekata ranije je Općina Čepin aplicirala na natječaje EU fondova i  za svih pet odobreno je sufinanciranje. Kako su svi projekti sufinancirani iz EU fondova, Općina je u obvezi osigurati preostala sredstva za realizaciju ovih projekata. Općina je za dio tih sredstava aplicirala na ovaj natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo ih je odobrilo i u Vukovaru je danas načelnik Dražen Tonkovac potpisao ugovore o dodjeli tih bespovratnih sredstava. Uspješnim povlačenjem ovih dodatnih sredstava, Općina je uštedjela 4 milijuna kuna iz svog proračuna, koje će moći usmjeriti u nove projekte i tako nastaviti s podizanjem kvalitete života u općini Čepin.