Prilika za poljoprivrednike i promjenu strukture sjetve na području Čepina je u navodnjavanju – projektu koji će provesti Općina Čepin. Naime, do kraja godine tvrtke za isporuku vode u Čepinu – čepinska Urednost i osječki Vodovod trebale bi se spojiti, a čepinsko vodocrpilište će, kaže općinski načelnik Dražen Tonkovac, ostati u vlasništvu Općine Čepin.

– Naše vodocrpilište ne planiram prebaciti Vodovodu Osijek budući da tvrtka Vodovod Osijek nema potrebe za našim vodocrpilištem jer ima dostatne količine vode na svojem vodocrpilištu, odnosno zdencima u Osijeku koje Vodovod koristi za vodoopskrbu. Trenutno dogovaram kako čepinsko možemo iskoristiti na vlastitu korist, a smjer u kojem idemo jest njegova prenamjena u vodocrpilište za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Imamo ozbiljne partnere i potencijalne korisnike tog budućeg sustava koji su već u razgovorima s Općinom iskazali interes za navodnjavanje zemljišta – kaže Tonkovac.

Uspjeh tog projekta izvjestan je jer je na području Čepina kanala u kojima se nalazi voda u dostatnim količinama koja bi se koristila za navodnjavanje.

– Kada se ide u projket navodnjavanja, mora se osigurati navodnjavanje tijekom cijelog vegetativnog razdoblja. Ne smije se dopustiti da dođe do toga da nema vode, a to je problem s kanalima koji se nalaze oko Čepina koji nemaju tijekom cijele godine vodu. Upravo zbog toga idemo u ovaj projekt navodnjavanja iz bunara. U projekt prenamjene vodocrpilišta idemo u suradnji s Osječko-baranjskom županijom jer je Županija prijavitelj. Već smo obavili preliminarne razgovore sa Županijom koja je zainteresirana za taj projekt – kaže Dražen Tonkovac.

Čepinski načelnik pojašnjava kako je čepinski atar velik, cijela općina ima približno 9000 hektara.

“Zasad nemam još službeni papir s potvrdom, ali mislim da ćemo moći navodnjavati oko deset posto odnosno tisuću hektara vodom iz čepinskog vodocrpilišta. Takav postotak navodnjavanja nema nigdje u Hrvatskoj. Za našu općinu to će biti velik gospodarski pomak za poljoprivrednike koji će ostvarivati prihode i povećanom proizvodnjom i većim brojem proizvoda nego što se danas proizvodi po jedinici površine. A i vodocrpilište će donositi prihode kroz određenu zaradu samom komunalnom poduzeću, a poljoprivrednicima puno veće prihode, što je doprinos općinskom razvoju i gospodarstvu. Svjedoci smo da je unatrag tri godine u našoj županiji Čepin došao na vodeće mjesto po gospodarstvu i po Fininom izvješću, što znači da je općina Čepin preuzela tron gospodarskog razvoja. Ne navodim to zato što sam načelnik, ja sam došao na tu dužnost iz realnog sektora iz poduzetništva i meni je sasvim normalno da sve usmjeravam prema razvoju gospodarstva jer jedino tako možemo ostaviti našu djecu na zemlji, a ne da danas-sutra ovo postane pustoš – zaključuje općinski načelnik Dražen Tonkovac.

Glas Slavonije