Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je jučer na svečanosti na Pantovčaku odlikovanja pripadnicima 130. brigade Hrvatske vojske Osijek zahvalivši im se na njihovom doprinosu o stvaranju hrvatske samostalnosti i slobode.

Predsjednik je odlikovao Redom bana Jelačića pukovnika Mirka Košćaka, a Redom hrvatskog trolista Zlatka Dernaja, Željka Beka i Jozu Lukića, te posmrtno Željka Lendića.

Obrativši se odlikovanima, predsjednik Josipović je rekao kako je ovo prilika da se sjetimo onih najzaslužnijih u stvaranju samostalne Republike Hrvatske.

– Hrvatska je danas suvremena država i društvo, afirmirana članica međunarodne zajednice, aktivna članica UN-a i NATO-a te vrlo skoro i formalno članica Europske unije. – rekao je predsjednik Josipović.

Suočavamo se i s problemima svakodnevice, poput nezaposlenosti, gospodarskih problema i slično, rekao je predsjednik Josipović dodavši da se veselimo uspjesima na raznim područjima djelovanja. Današnji je susret prigoda da se sjetimo najzaslužnijih za ono što danas živimo, da se sjetimo hrvatskih branitelja, naglasio je Josipović.